Tekenen met fossiel inktvisinkt

by | jul 4, 2016 | Biologie, Onderwijs, Paleontologie

Dieren, bloemen of landschappen: het kan zo complex niet zijn of natuurtekenaars maken er gedetailleerde tekeningen van. De Nederlandse kunstenares Esther van Hulsen kreeg onlangs een wel héél bijzondere opdracht: teken een inktvis met fossiele inktvisinkt. En dat deed ze…

Het inktvisfossiel waar Esther van Hulsen inkt van moest gebruiken, is volgens de gebruikelijke datering 95 miljoen jaar oud. Het fossiel is in 2009 gevonden in Libanon en nu opgesteld in het natuurhistorisch museum van Oslo (Noorwegen). Paleontoloog Jørn Hurum ontdekte dat er nog pigment in de inktzak van de fossiele inktvis zat. Dat wist hij te isoleren. Met dat pigment heeft Van Hulsen vervolgens een octopus getekend. En die tekening hangt nu naast het inktvisfossiel in het Noorse museum.

Van Hulsen is – naar verluid – niet de eerste die zo’n tekening heeft gemaakt. Het idee kwam van de negentiende-eeuwse paleontologe Mary Anning, die ook een tekening maakte met inkt uit een fossiele inktzak.

Van Hulsen verwonderde zich erover dat de inktkleur na al die tijd zo levendig is gebleven. Dat is begrijpelijk, want je verwacht niet dat organische verbindingen zoals pigment miljoenen jaren bewaard kunnen blijven. Dat je wel dit soort pigmenten vindt is dan ook eerder een aanwijzing dat fossielen als deze inktvis helemaal niet zo oud zijn. Zou de octopus in een recenter verleden zijn gestorven, bijvoorbeeld tijdens de zondvloed?

Bron: http://www.thisiscolossal.com/2016/05/an-octopus-painted-with-95-million-year-old-ink/

Zie ook: https://logos.nl/melanine-bij-fossiele-inktvissen/

Dit artikel verscheen eerder op de website van Weet Magazine en is met toestemming overgenomen.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!