Terugblik dagtrip Bibelmuseum Wuppertal
Vroeg in de ochtend van zaterdag 10 juni 2023 verzamelde de mooie groep van 30 personen zich bij de touringcar die voor hen klaar stond bij Utrecht Centraal. Het was een warme dag dus voor iedereen was een extra flesje water meegebracht. Even tellen of iedereen aanwezig is en het groene licht kon gegeven worden aan Bob, de chauffeur. Op naar Wuppertal, zo’n 2 tot 2,5 uur rijden vanaf Utrecht Centraal. Gelukkig werkte de airconditioning van de bus en het museum naar behoren.
In de bus werd begonnen met een kleine overdenking over de welbekende tekst “Uw woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad”. Het is de moeite waard om ons in Gods Woord te verdiepen. Ook in de geschiedenis van het ontstaan en de bewaring van de Bijbel. Prachtig dat vier gezinnetjes en enkele volwassen geïnteresseerden tijd hebben vrijgemaakt voor deze dagtrip. Veel reden tot dankbaarheid. Kon er maar elke week een dergelijk bezoek gepland worden. Gelukkig is het museum ook op eigen gelegenheid goed te bezoeken.
In de bus nam reisleider en medewerker van Logos Instituut Albert Holtvluwer het dagprogramma door, liet daarna een aantal boeken over het onderwerp rondgaan en startte vervolgens de DVD ‘Genesis, a paradise lost‘. Bij aankomst werden we ontvangen dr. Stefan Drüeke, de initiator en onderhouder van het museum (samen met vele vrijwilligers). Na een kort welkomstwoord nam de gastheer ons mee naar de keuken voor een heerlijke kop koffie, thee of cappuccino. De eerste activiteit was en presentatie van dr. Peter van der Veen over ‘Archeologie en de Aarstvaders’. Vanuit zijn werk bij Wort und Wissen richtte hij een zaal van het Bijbelmuseum in over dit onderwerp. De presentatie is hier terug te zien:
Na de presentatie was het tijd voor de lunch en na de lunch wachtten we op de aankomst van onze Nederlands-Duitse gids Martin Brücher. Hij werkt al jaren als vrijwilliger bij het museum en wilde deze middag wel voor onze groep vrijmaken. De kennis van het museum spatte er vanaf. Hij nam ons mee door met name het gedeelte over De Bijbel. Het Scheppingsgedeelte kon op eigen houtje doorlopen worden. Onderstaand videootje geeft een beeld van wat we gezien hebben. Ook heeft wetenschapsjournalist Bart van den Dikkenberg een mooi artikel geschreven over ons bezoek in het RD van 24 juni 2023.
Ga volgend jaar (juni 2024) mee met de volgende dagtrip naar het Bijbel- en Scheppingsmuseum Wuppertal
Logos Instituut regelt de busreis, entree, rondleiding en avondeten.
Datum: zaterdag 8 juni 2024
Vertrektijd heenreis vanaf Utrecht Centraal (bus): 7.30 uur
Vertrektijd terugreis vanuit Wuppertal: 17.30 uur
Aankomst op Utrecht Centraal: 20.00 uur
Niet eens zo heel erg ver weg zijn er bij onze oosterburen twee jaloersmakende musea. Musea waar bezoekers informatie krijgen over de Bijbel en onze historie. De eerste is het BibelCenter in Minden opgezet door een groep Bijbelgetrouwe christenen die ook achter het prachtige gedrukte magazine Schöpfung.info zitten. Voor belangstellenden: Minden heeft een van de stations die worden aangedaan door de trein van Amsterdam naar Berlijn.
Groter en nog veelzijdiger is het Bibelmuseum Wuppertal, waar ook het Schöpfung museum onderdeel van is. Naar dat museum organiseert Logos Instituut op zaterdag 8 juni 2024 voor de derde maal een speciale dagtocht voor volwassenen en kinderen. En ook voor degenen die eerder meegingen is dat een aanrader, want vooral het scheppingsgedeelte is verder ontwikkeld.
Het museum is vooral het werk van één man, Stefan Drüeke, die verantwoordelijk is voor vrijwel alles in het museum: collectie, inrichting, etc. Hij zal ons zelf ontvangen en is bereid vragen te beantwoorden. De rondleiding wordt gedaan in het Nederlands.
Inhoud Bijbelmuseum Wuppertal
In het museum wordt uitgebreid verteld over de ontstaansgeschiedenis van de Bijbel door de eeuwen heen, zowel over de inhoud als over de auteurs, over de tekst zelf en hoe die is overgeleverd. Maar ook over de materialen waarop geschreven en gedrukt werd. Leer hoe papyrus wordt gemaakt en perkament. Natuurlijk ontbreken de zogenaamde “Dode Zee Rollen” niet, die zo belangrijk zijn om te laten zien hoe zorgvuldig de tekst is overgeschreven. En als het over schrijven gaat dan krijgen we een indruk van het kopiëren tijdens de Middeleeuwen en de prachtige miniaturen waarmee de tekst werd verfraaid. Natuurlijk mag in zo’n uitstalling een enorme collectie aan hedendaagse vertalingen en uitgaven niet ontbreken.
Verheugend groot is de ruimte die is ingeruimd om te laten zien dat de Bijbel ook betrouwbaar is als die bericht over het ontstaan van het universum, de aarde, allerlei organismen en de mens. Vele fossielen en gesteenten maken deel uit van de expositie om modellen en diagrammen te ondersteunen. Speciaal komen de fossielen van mensen aan de orde. Aandacht ook voor de zondvloed en de verschillen tussen de beschrijving van de ark van Noach in de Schrift en de “boten” waarover te lezen is in andere oude teksten uit het Midden Oosten. Alles pleit voor schepping en niet voor evolutie. Op de website van het Bibelmuseum leest u, in het Duits, meer over het museum, waaronder speciale kinderactiviteiten.
Een speciale afdeling behandelt de tijd van de aartsvaders. Deze is ingericht samen met de Nederlandse archeoloog Peter van der Veen, die werkzaam is bij de Duitse organisatie Wort und Wissen. Archeologische vondsten blijken geheel in overeenstemming met wat ons in de Bijbel is overgeleverd. Peter zal er die dag zelf meer over vertellen.
Kortom een dag die u en uw kinderen niet mogen missen.
Aanmeldformulier
Boeken van Stefan Drüeke in de webshop van Logos Instituut
https://webshop.logos.nl/winkel/boeken/de-ark-van-noach-mythe-of-realiteit/
https://webshop.logos.nl/winkel/boeken/sporen-van-de-schepper/
https://webshop.logos.nl/winkel/boeken/wonderen-in-de-schepping/
https://webshop.logos.nl/winkel/boeken/het-ontstaan-van-een-bestseller/