Tjarko Evenboer verlaat het christelijk geloof – Zijn argumenten gewogen

by | mei 26, 2020 | Antwoorden voor sceptici, Onderwijs

Tjarko Evenboer verlaat het christelijk geloof. Voor veel medecreationisten kwam dit als een spreekwoordelijke ‘donderslag bij heldere hemel’, anderen wisten er al langer van of hadden een vermoeden. Hoe het ook zij, de bekende creationistische schrijver Tjarko Evenboer zei begin dit jaar het christelijk geloof vaarwel. Op zijn website dewereldwijdevloed.nl heeft hij een uitgebreide verklaring gegeven voor deze stap.1  Dat hij niet over een nacht ijs is gegaan blijkt wel uit de verklaring die, wanneer de tekst in Word wordt gezet, maar liefst meer dan 100 A4-pagina’s telt. Zijn de argumenten die hij aanhaalt echt zo sterk dat ze onomstotelijk aanleiding geven het christelijk geloof te verlaten? Velen zijn het daarmee oneens en op goede gronden. We betreuren deze stap en hopen dat hij naar aanleiding van onze ‘tegenargumenten’ zijn stap nog eens wil heroverwegen.

Tjarko Evenboer

Tjarko Evenboer is voor de buitenwereld vooral bekend vanwege de cartoons van Evert Kwok, die hij samen met zijn compagnon Eelke de Blouw maakt.2 Ook schrijft hij sinds 2011 voor het weekblad Donald Duck.3 Medecreationisten zullen hem vooral kennen vanwege zijn debuut en bestseller ‘De wereldwijde vloed’.4 Een populair boek dat gaat over verschillende verhalen die op elk continent, behalve Antarctica, te vinden zijn over het paradijs, de zondvloed en de spraakverwarring. Een leuke inleiding op deze volksverhalen, al zijn er wel een aantal zo niet veel kritische noten bij te plaatsen. Daarnaast schreef hij twee thrillers ‘De stenen getuigen5 en ‘Vuurvliegen6. De eerste twee boeken, die verschenen bij Uitgeverij Gideon, worden nog steeds verkocht in onze webshop.7 Het laatste boek, dat verscheen bij De Barbaar Uitgeverij, raakt niet aan onze apologetische thema’s. In Weet Magazine verschenen, in de beginjaren van dit tijdschrift, diverse Kwok-cartoons die raakvlakken hadden met het scheppingsparadigma.

Antwoorden voor sceptici, critici en waarheidszoekers

In de rubriek ‘Antwoorden voor sceptici, critici en waarheidszoekers’ zullen we de komende tijd een deel van de argumenten van Evenboer fileren. We willen dit op een respectvolle wijze doen. Argumenten die specifieke denominaties aangaan zullen wij niet verdedigen of weerleggen, maar zullen deze overlaten aan de specifieke denominatie. Hieronder plaatsen we de verschenen artikelen zodat dit artikel ook gelijk een overzichtsartikel wordt van argumenten. Morgen verschijnt een eerste bespreking van een willekeurig uitgekozen, argument.

De verschenen artikelen

Literatuur

  • Evenboer, T., 2012, De wereldwijde vloed. Mythe of oergeschiedenis van de mensheid? (Hoornaar: Uitgeverij Gideon).
  • Evenboer, T., 2016, De stenen getuigen. Thriller (Hoornaar: Uitgeverij Gideon).
  • Evenboer, T., 2019, Vuurvliegen. Psychologische Thriller (Hoornaar: De Barbaar Uitgeverij).

Voetnoten

  1. Zie: https://www.dewereldwijdevloed.nl/verandering.html.
  2. https://www.evertkwok.nl/.
  3. Zie hier voor zijn staat van dienst: https://inducks.org/comp2.php?induckscodesonly=1&default_o=1&code=H&acceptUnsure=1&creat=Tjarko+Evenboer.
  4. Evenboer 2012. Zie ook: https://webshop.logos.nl/winkel/doelgroep/bovenbouw-middelbare-school/de-wereldwijde-vloed/.
  5. Evenboer 2016. Zie ook: https://webshop.logos.nl/winkel/doelgroep/onderbouw-middelbare-school/de-stenen-getuigen-thriller/.
  6. Evenboer 2019.
  7. Zie: https://webshop.logos.nl/winkel/doelgroep/bovenbouw-middelbare-school/de-wereldwijde-vloed/ en https://webshop.logos.nl/winkel/doelgroep/onderbouw-middelbare-school/de-stenen-getuigen-thriller/.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!