In natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden kun je sinds kort het fossiel van een enorme Tyrannosaurus rex bewonderen. Paleontologen van Naturalis hebben ‘Trix’ opgegraven en naar Nederland gehaald. Van alle dino’s is T. rex misschien wel de allerbekendste. Maar wat weet men nu eigenlijk van dit imposante dier?
Wist je dat er nog nooit een compleet skelet van een Tyrannosaurus is gevonden? Er ontbreken altijd botten; zo was Trix voor 70% compleet. Reconstructies in musea worden samengesteld uit verschillende skeletten of aangevuld met afgietsels. Maar heeft de T. rex dan nooit bestaan? Nee, zo erg is het nu ook weer niet. Daar hoef je niet aan te twijfelen: T. rex heeft ooit geleefd. De fossielen die gevonden worden zijn echt. Maar hoe moet je die fossielen dan interpreteren?
Krijt
KRIJT De beenderen van T. rex worden gevonden in aardlagen die aan het late krijt worden toegeschreven. Die lagen zouden (zo wordt verondersteld) zo’n 68 tot 66 miljoen jaar geleden zijn afgezet. Ze worden gekenmerkt door de aanwezigheid van kalk, wat afkomstig is van microscopisch kleine zeediertjes. Deze sedimentaire laag is dus door water afgezet. Dat was volgens creationisten tijdens de zondvloed. Op de genoemde leeftijd van deze fossielen valt wel wat af te dingen. Dat ze helemaal geen miljoenen jaren oud kunnen zijn, bleek toen in 2005 zacht, niet gefossiliseerd weefsel werd gevonden in het dijbeen van een Tyrannosaurus. Dat kan onmogelijk miljoenen jaren zo goed bewaard zijn gebleven.
Vleeseter
Vaak kun je aan het gebit van een dier zien wat het eet: planten, vlees of een combinatie daarvan. Aan de hand van de tanden wordt T. rex bij de vleeseters ingedeeld. Er zijn aanwijzingen gevonden dat hij zijn messcherpe tanden daar inderdaad voor heeft gebruikt. Bijtsporen op botten wijzen Tyrannosaurus als de dader aan. Maar het gebit alleen zegt niet alles. Er zijn dieren met scherpe tanden die tóch planten eten, zoals de fruitvleermuis. God had de dieren in het begin immers vegetarisch geschapen. Bij de zondeval lees je bovendien dat er dorens en distels komen.
Veren
Volgens de evolutietheorie stammen de huidige vogelsoorten af van dino’s; en wel van de op twee poten lopende vleeseters, waar Tyrannosaurus ook bij hoort. Daarom worden veel van die tweevoeters met veren afgebeeld, ook al is nog nooit onomstotelijk aangetoond dat er dino’s met veren zijn. Soms worden er wel structuren aangetroffen die op de schachten van veren lijken. Een andere uitleg is dat die structuren gevormd worden door onderhuids bindweefsel (collageen). Je komt ze namelijk ook tegen bij de Ichthyosaurus, een zeereptiel; en wat zou die nu aan veren hebben gehad? Naturalis is hier heel eerlijk over en geeft toe dat er geen veren bij T. rexen zijn gevonden, maar dat het gaat om interpretatie. En zelfs als er dino’s met veren zijn, is dat nog geen bewijs dat ze geëvolueerd zijn tot vogels. Er zijn wel meer dieren met eigenschappen van andere soorten (zoals het vogelbekdier, een zoogdier dat eieren legt).
Je kunt de feiten op verschillende manieren uitleggen. Het gevonden zachte weefsel laat zien dat je die miljoenen jaren met een flinke korrel zout mag nemen. Een T. rex als Trix is geen bewijs voor evolutie, maar laat juist de grootsheid en creativiteit van de Schepper zien, zelfs in een gevallen wereld.
Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Nunen, H. van, 2016, Trix in Nederland, Weet 41: 47.