Tullymonster – Eindelijk ingedeeld

by | dec 9, 2019 | Paleontologie

Het indelen van fossielen is een lastig klusje; zeker als je uitgaat van de evolutietheorie. De ene soort verandert dan langzaam in de andere. Maar soms vind je een dier dat nergens lijkt te passen, zoals het tullymonster. Wat doe je dan?

In 1958 vond Francis Tully een wel heel opmerkelijk fossiel in Illinois (VS). Het werd vernoemd naar zijn ontdekker: tullymonster (Tullimonstrum gregarium). Bijna 60 jaar lang wist niemand waar dit beestje in de evolutionaire stambomen thuis zou horen. Het vertoont een aantal opmerkelijke eigenschappen, zoals complexe ogen, hoornachtige tanden en een vin met vinstralen; dat zijn stukjes kraakbeen die de vin verstevigen.

Er zijn duizenden fossielen van het tullymonster gevonden in de lagen uit het carboon – zo’n 300 miljoen jaar oud, volgens de geologische tijdsrekening – maar toch blijft het enig in zijn soort. Er is geen enkel ander dier dat erop lijkt. Uiteindelijk is besloten om het tullymonster bij de gewervelden in te delen. Met krachtige analysetechnieken heeft men ontdekt dat het tullymonster kieuwen heeft en een ‘chorda dorsalis’, een orgaan dat volgens evolutionisten de voorloper van een wervelkolom zou zijn.

Dat het bijna 60 jaar duurde voordat het tullymonster kon worden ingedeeld, laat zien hoe uniek dit beestje is. Er zijn wel meer dieren en fossielen die moeilijk in te delen zijn omdat ze eigenschappen hebben van verschillende soorten: mozaïekdieren. De overeenkomst van eigenschappen duidt overigens niet per se op gemeenschappelijke afstamming.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A., 2016, Tullymonster. Eindelijk ingedeeld, Weet 39: 8.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!