Uitdovende ster

by | dec 29, 2018 | Astronomie & Kosmologie

Hoe langer astronomen de nachtelijke hemel bestuderen, hoe meer vreemde en onverklaarbare verschijnselen ze tegenkomen. Zo is er een ster waarvan de helderheid regelmatig flink fluctueert. Maar hij lijkt ook door de jaren heen te dimmen. Hoe kan dat?

Met de Kepler-missie zoekt NASA naar exoplaneten. Dat zijn planeten die om een andere ster dan de zon draaien. Die kun je niet direct zien, maar je kunt wel zien wanneer zo’n exoplaneet voor een ster langs beweegt. De helderheid van die ster neemt dan eventjes af. Dat is ook het geval met de ster KIC 8462852, die op 1500 lichtjaar van de aarde staat. De helderheid van die ster neemt echter zo sterk af dat wetenschappers voor een raadsel staan.

Tabetha Boyajian van de universiteit van Yale (VS) heeft onderzoek gedaan naar KIC 8462852, die daarom ook wel Tabby’s ster wordt genoemd. De helderheid neemt geregeld af, soms wel met 22%. Dat is te veel voor een planeet. Sommigen denken dan ook dat er brokstukken van kometen of resten
van een planeet rond de ster draaien. Anderen hebben zelfs geopperd dat er een groot ruimtestation van een buitenaardse beschaving rond de ster zou draaien. Maar die laatste verklaring achten de wetenschappers onwaarschijnlijk.

Uit het onderzoek blijkt niet alleen dat de ster soms dimt en dan weer helderder wordt. De totale helderheid van Tabby’s ster neemt ook af, volgens astronoom Bradley Schaefer van de Louisiana State University. Hij heeft foto’s gevonden uit 1890 waar KIC 8462852 ook op staat. Daaruit zou blijken dat Tabby’s ster toen wel 14% helderder was dan nu. De ouderdom van de foto’s maakt veel wetenschappers sceptisch over het hoge percentage. Dat komt ook omdat een ster die zo snel afneemt in helderheid niet goed past binnen de modellen van een oud universum. Als nu de komende jaren blijkt dat de KIC 8462852 wel degelijk snel uitdooft, dan kan dat erop wijzen dat Tabby’s ster geen miljarden jaren oud kan zijn.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A., 2016, Uitdovende ster, Weet 42: 12.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!