Update Bijbelvast en de vraag ‘Hoe spreekt u met uw (klein/buurt)kinderen over onze oergeschiedenis?’

by | feb 27, 2020 | Bijbelvast, Nieuwsbrief, Onderwijs

Wat een wijsheid in de Bijbel. Inderdaad wordt de Bijbel door de moderne wetenschap bevestigd. Was Mozes dan zo een genie dat hij dat toen al allemaal wist? Natuurlijk niet, het was niet zijn eigen wijsheid, maar hij werd geïnspireerd door de Schepper van al wat leeft. De voedselvoorschriften in de Bijbel waren (en zijn nog steeds) pure bescherming voor de mensheid.” Dit schreef iemand op onze Facebookpagina na het lezen van een kort artikel. De auteur van het artikel verwees naar de bestseller ‘Moderne wetenschap in de Bijbel‘ van de bioloog drs. Ben Hobrink. Nadat we in de vorige digitale nieuwsbrief aankondigde dat we Bijbelvast hebben overgenomen en dat we dit blad tot het Logosblad willen maken, ontvingen we tientallen positieve en bemoedigende reacties. In deze nieuwsbrief een update van de stand van zaken. Verder zijn we hard aan het werk met onderwijsmateriaal ook daar willen we wat over schrijven. Als laatste worden er nog wat activiteiten en artikelen uitgelicht. Leest u mee?

Onderwijsmateriaal

Hoe spreekt u met uw (klein/buurt)kinderen over onze oergeschiedenis? Mensen die we spreken geven aan dat er weinig materiaal voor handen is. Ook dit jaar zijn we druk met het inventariseren van wat het onderwijs- en opvoedingsmateriaal zegt en schrijft over Genesis. Bij die inventarisatie blijkt nu al dat er veel meer materiaal voor handen is dan we van te voren dachten. Bij de opvoeding is bijvoorbeeld de serie boekjes van Ken Ham te gebruiken (zie hier deel 1, deel 2, deel 3, deel 4 en deel 5). De losse delen van Ken Ham over dinosaurussen of de bijzondere deur zijn ook te gebruiken. Deze boeken zijn geschikt voor kinderen vanaf groep 4 van de basisschool. Voor de bovenbouw van de basisschool heeft Uitgeverij Gideon een leerzaam boek uitgegeven met als titel ‘Niet te geloven‘. Of kent u het boek De Schepping. Antwoorden voor kids‘ al? We zijn er blij mee dat veel schrijvers in hun leesboeken ook de Bijbelse kijk op onze oergeschiedenis verwerken. (zie bijvoorbeeld De grottenleeuw of Het monster van Loch Ness‘). Voor de basisschool bestaat er tegenwoordig een biologiemethode  ‘Wondering the World’ en er liggen plannen voor een aardrijkskundemethode voor de basisschool. Ook de komende maand willen we doorgaanmet het inventariseren van het opvoeding- en onderwijsmateriaal. Dat doen we onder het project ‘De basisschool op weg naar 2021‘. Steunt u dit al?

Congres Opheusden

Op 21 maart 2020 wordt er in Opheusden een congres over ‘geloof en wetenschap’ georganiseerd. De organisator liet weten dat twee derde van de stoelen al bezet is. Bent u daar ook bij? We starten de dag met een openingswoord van Jan van Meerten. Daarna spreekt de (kerk)historicus dr. Henk Hofman over de vrijheid van meningsuiting. Daarna spreekt de bacterioloog dr. ir. Erik van Engelen over evolutie en antibioticaresistentie. Als deze sprekers hun presentatie gehouden hebben is er een sessie met vraag-en-antwoord. Daarna zal er de lunchpauze zijn. De lunch zit bij de entree inbegrepen. In de lunchpauze is er ook een boekentafel van de organisaties Logos Instituut en Mediagroep In Genesis. Na de pauze spreekt biologe en voedingsdeskundige drs. Esther Noordermeer over hoe de spijswetten bedoeld zijn in de Bijbel. Als laatste in dit blok spreekt de bioloog drs. ir. Arjan Verwoert over het biologieonderwijs. Verwoert is zelf biologiedocent en geeft zijn ervaringen weer. Ook dit blok wordt weer afgesloten met een vraag-en-antwoord-sessie. Na een korte pauze gaan we naar het volgende blok. Allereerst komt bioloog prof. dr. ir. Hans Degens aan het woord. Hij zal spreken over de vermeende evolutie van de spier(en). Daarna spreekt  de geograaf drs. Hans Hoogerduijn over kosmisch inslaggeweld. Ook dit blok zal weer afgesloten worden met een vraag-en-antwoord-sessie. Aanmelden kan via deze link.

Bijbelvast

In de vorige nieuwsbrief is aangekondigd dat we als Logos Instituut het achterbanblad Bijbelvast gaan uitgeven. Erg dankbaar zijn we voor de vele positieve reacties, evenals voor de financiële steun om dit mogelijk te maken. Hartelijk bedankt!

We hopen dat we nog voor de zomer het eerste nummer bij u op de mat kunnen hebben liggen. Bijbelvast zal als blad voor donateurs en betrokkenen bij Logos Instituut breed verspreid worden en u waardevolle informatie geven over de onderwerpen waar Logos Instituut voor staat. Het eerste nummer zal 16 pagina’s tellen. Graag delen we nog kort wat over de geschiedenis van dit nieuwe project. Bijbelvast bestaat al langer en werd eerder als donateursblad uitgegeven door stichting EBO. Deze stichting richtte zich op Bijbelgetrouw onderwijs. Stichting EBO heeft ons benaderd en in overleg zijn we ertoe gekomen om samen verder te gaan en zo Bijbelgetrouw onderwijs en opvoeding mogelijk te maken. De stichting wordt een steunstichting van Logos Instituut. We zijn erg dankbaar dat de bestuursleden ons de mogelijkheid en het vertrouwen hebben gegeven om het blad voort te zetten en in een nieuw jasje te steken. Met een vernieuwde inhoud en uitstraling wordt het blad het gezicht van het Logos Instituut. We hopen ook dat de reeds bestaande achterban van de stichting EBO bekend raakt en betrokken wordt bij het werk van Logos Instituut. We hopen samen een sterker geluid te laten horen. Uw gebed voor de productie van het eerste nummer wordt gewaardeerd.

Is uw adres nog niet bekend bij ons? Geef dan nu uw postadres door via info@logos.nl, zodat u zeker weet dat u Bijbelvast t.z.t. op de mat ontvangt.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!