De timing kon niet beter. Terwijl veel media UNESCO verwijten dat ze de historische banden van Israël met de Tempelberg in Jeruzalem ontkent, is er een stukje papyrus naar buiten gebracht dat laat zien dat die band er juist wél is. Het is een klein, maar allesbehalve onbeduidend briefje met slechts twee regels tekst: ‘Van de dienster van de koning, uit Na’arat, vaten wijn, voor Jeruzalem.’
Het bijzondere van het gevonden stukje papyrus is dat het wordt gedateerd op de zevende eeuw voor Christus. Daarvoor gebruikte men de koolstof-14 methode. Er valt veel af te leiden uit die paar Hebreeuwse woordjes; in de eerste plaats natuurlijk dat er een Joodse connectie was met Jeruzalem. Daarnaast leer je uit het tekstje dat er een koninkrijk in Judea was, en dat er ook voor vrouwen een hoge positie was weggelegd. De wijn kwam uit Na’arat. Dat ligt in de Jordaanvallei.
Een tekstje van 2700 jaar oud, uit de periode van de eerste tempel. Dat bewijst dus dat er in die tijd Joden in Jeruzalem leefden. Toch? Niet iedereen is het daarover eens. Er gaan namelijk stemmen op dat dit papyrus een vervalsing zou kunnen zijn. Het komt weleens vaker voor dat antiekvervalsers een tekst namaken op een oud stukje papyrus of perkament. Bij de datering valt het dan niet op dat het een moderne vervalsing is.
De scepsis heeft te maken met het feit dat dit fragment vier jaar geleden werd aangetroffen in de handen van antiekdieven. Het zou overtuigender zijn geweest wanneer men officieel vast had kunnen stellen dat het papyrus ongestoord uit de grond is gekomen. Die antiekdieven zouden het stukje vervalst kunnen hebben.
Maar de wetenschappers die het stuk papyrus onderzocht hebben trekken zich van die claims weinig aan. „We hebben al het mogelijke gedaan om het papyrus te verifiëren,” zegt Amir Ganor, de directeur van de diefstalpreventie-afdeling van Israëls Autoriteit van Oudheden (IAA). „We hebben dezelfde methodes gebruikt die ook zijn toegepast voor de Dode Zeerollen. Als iemand nog een andere methode weet nodigen wij hem graag uit om die toe te komen passen. Ik ben er zeker van dat het authentiek is.”
Bron: https://jonet.nl/44248/
Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website van Weet Magazine. Het originele artikel is hier te vinden.