“Veel vaker inslagen van asteroïden op maan dan gedacht”

by | okt 14, 2016 | Astronomie & Kosmologie, Onderwijs

maan-nasa“Veel vaker inslagen van asteroïden op maan dan gedacht” kopte NU.nl gisteren.1 Wat blijkt? Wetenschappers hebben gedurende een aantal jaar delen van het maanoppervlak bestudeerd en nieuw ontstane kraters geteld. Ze vonden er veel meer dan gedacht.

Jaarlijks ontstaan ongeveer 180 nieuwe kraters op de maan met een minimale doorsnede van tien meter.

Dat is honderd keer zo veel als uit eerdere schattingen is gebleken, zo melden onderzoekers van de NASA in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.2

Op deze foto van NASA zijn lavastromen te zien. De hoeveelheid meteoriet inslagen die je ziet doet de vraag rijzen: ""

Op deze foto van NASA zijn lavastromen te zien. Als je de hoeveelheid meteoriet inslagen ziet rijst de vraag: “Was de maan kort geleden nog vulkanisch actief?”

Als je het artikel in Nature er bij haalt, blijkt dat er niet honderd keer meer inslagen zijn, maar dat het volledig “omwoelen” van het maanoppervlak door krater inslagen honderd keer sneller gaat dan eerder werd gedacht: Nu schat men dat elke 81.000 jaar de bovenste twee centimeter van het maanoppervlak wordt “omgewoeld”, eerder dacht men dat dit tien miljoen jaar duurde.

Zegt dit iets over de ouderdom van de maan zelf? Misschien niet direct. Wel is het frappant dat een proces waarvan men eerst dacht dat het miljoenen jaren zou duren, na observatie moet worden bijgesteld naar slechts duizenden jaren. Dat betekent dat – als de maan inderdaad 4,5 miljard jaar oud zou zijn – het oppervlak van de maan dan al meer dan 55.000 keer zou zijn omgewoeld. Ik ben benieuwd of het huidige oppervlak van de maan op deze manier kan worden verklaard. Wat zegt dit bijvoorbeeld over de nog zichtbare lavastromen? Is de maan toch korter geleden vulkanisch actief geweest dan altijd gedacht?

Aarde

Een ander leuk detail dat Nu.nl vermeldt is dit:

De studie suggereert dat het oppervlak van de maan (waarop vooral fijne stof ligt) elke 81.000 jaar volledig wordt omgewoeld.

Ook op aarde dalen soms asteroïden neer. Maar het aantal inslagen van ruimtestenen op de maan is veel groter door de dunne atmosfeer van het hemellichaam.

Hieruit blijkt hoe mooi de aarde is gemaakt: de dampkring beschermt de aarde tegen de inslag van vele meteorieten!

[related includes=”262″]

Voetnoten

  1. Nu.nl, Dennis Rijnvis: Veel vaker inslagen van asteroïden op maan dan gedacht, 13 oktober 2016
  2. Hier zegt Nu.nl Nature te citeren, maar de vertaling is wel erg vrij: http://www.nature.com/nature/journal/v538/n7624/full/nature19829.html

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!