Vegetarische krokodillen

by | mei 20, 2024 | Paleontologie

Weer een aanwijzing dat tegenwoordige roofdieren vroegen planten aten

Bij een krokodil denk je algauw aan een roofdier dat geduldig, met z’n ogen en neusgaten net boven water, ligt te wachten op een gnoe. Maar wist je dat er ook krokodillensoorten zijn geweest die zich met planten voedden? Vegetarische krokodillen!

Krokodil

Door nauwgezet de tanden van fossiele krokodillensoorten te bestuderen, zijn paleontologen van de universiteit van Utah (VS) erachter gekomen dat niet alle krokodillensoorten geduchte vleeseters waren. Sommige hadden tanden die beter bij een vegetarisch dieet passen. „Het interessantste wat we ontdekten, was hoe vaak uitgestorven krokodilachtigen planten aten”, vertelt onderzoeker Keegan Melstrom. „Onze studie wijst uit dat complex gevormde tanden, die wij koppelen aan een herbivore (plantenetende) levensstijl, tenminste drie keer en misschien zelfs wel zes keer zijn ontstaan in de uitgestorven familieleden an krokodillen.”

Wat bedoelt Melstrom daarmee? Dat de eigenschap ‘herbivoortanden’ drie tot zes keer opnieuw is ontstaan in de evolutiegeschiedenis van de krokodil. De Bijbel werpt een ander licht op de zaak: God schiep in de scheppingsweek het krokodillenbasistype. En die oorspronkelijke kroko’s aten planten (Genesis 1:30).

Meer weten over de krokodillen?

Bronvermelding
Weet 59    Dit artikel over vegetarische krokodillen is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine nummer 59, oktober 2019. De betreffende Weet is te koop via de Logos Webshop. Wil je vaker Weet Magazine lezen? Dan kun je ook abonnee worden via de website van Weet Magazine. Logos Instituut beveelt het Weet Magazine van harte aan.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!