Verarming van de samenleving

by | mrt 26, 2015 | 07. Filosofie

Gisteren zag ik op de TV een programma van de EO voorbijkomen1 waarin relaties en monogamie aan bod kwamen. Één van de aanwezige psychologen (Gert-Jan Kloens) gaf aan dat gebroken gezinnen2 de Nederlandse samenleving 2,3 miljard op jaarbasis kost. Dit is voor hem reden voor een publiek debat, “omdat dit de gezondheid van mensen aangaat […]en[…] 90% van de kinderen uit de jeugd GGZ komt uit gebroken gezinnen of kinderen die met hechtingsproblemen zitten”.

Zelf vraag ik me af of een politiek debat of zelfs regelgeving hierover iets zal oplossen. De genoemde cijfers geven wel weer wat de gevolgen zijn, en vooral het feit dat een mogelijke besparing van 2,3 miljard “niet interessant” is, legt bloot dat onze vrijheid best geld mag kosten en dat cijfers vooral interessant zijn wanneer ze ons eigen standpunt ondersteunen.

gloeilamp_zout-_en_peperstel_hoofd_1

bron: http://www.ditverzinjeniet.nl/gloeilamp-zout-en-peperstel

Wij willen niet betutteld worden, we willen geen rekening moeten houden met anderen, wij willen onszelf niet stellen onder iets anders dan onze eigen wil. Naar mijn idee is dit een voorbeeld van de zonde die al sinds de zondeval scheiding tussen God en mens heeft gebracht: wij willen onafhankelijk zijn. onafhankelijk van God, onafhankelijk van de bijbel, onafhankelijk van de ander.

Enige oplossing: Jezus kennen en Hem bekendmaken! Het klinkt misschien was duf, maar echte verandering begint in het klein. Een samenleving verandert doordat mensen in die samenlevingveranderen. Er is zout nodig. Niet om in wonden te strooien, maar om smaak te geven. Jullie zijn het zout van de aarde. Verlies je smaak niet! Jullie zijn het licht van de wereld. Verberg dat licht niet!

Voetnoten

  1. http://www.eo.nl/ditisdedag/arena/aflevering-detail/arena-20150325t211000/
  2. lees: echtscheidingen

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!