In de jaren 70 werd bij opgravingen van de synagoge van het Bijbelse En Gedi een ark gevonden. Zo wordt de behuizing genoemd waar de Thora-rollen in werden bewaard. In deze ark zaten stukjes van een verbrande boekrol. Met geavanceerde CT-scans is nu de tekst weer leesbaar gemaakt.
De synagoge van En Gedi werd in de zesde eeuw verwoest, waarschijnlijk op bevel van de Romeinse keizer Justinianus. Bij de verbranding van de synagoge gingen ook de kostbare, handgeschreven boekrollen verloren. Ruim veertig jaar geleden werden die dus weer gevonden, maar tot nu toe was het onmogelijk om het verkoolde perkament te bestuderen. De boekrol zou namelijk afbreken en verkruimelen als je ‘m zou proberen open te vouwen.
Met een hoogresolutie micro-CT-scan was het mogelijk om een model te maken van de binnenkant van de verbrande rol. Dat digitale model kun je wel uitrollen. Het is zelfs mogelijk om de Hebreeuwse letters te lezen. Daaruit bleek dat het om een stuk uit Leviticus ging, de eerste negen verzen van hoofdstuk 1 en hoofdstuk 2:1-11. Het is een hele prestatie om zo’n 1500 jaar oude verbrande tekst te kunnen lezen! Deze vondst is belangrijk omdat je nu de tekst kunt vergelijken met die van andere, bekende teksten. En wat blijkt? De tekst schijnt identiek te zijn aan die van latere, middeleeuwse handschriften.
Veelgehoorde kritiek op het christendom is dat je helemaal niet zeker kunt weten dat de Bijbel zoals we die nu kennen wel hetzelfde is als de oorspronkelijke teksten. De oudste complete Bijbel is de Leningrad Codex uit het jaar 1008 n.Chr. Er zijn slechts enkele kleine verschillen met oudere vondsten, zoals die van de Dode Zeerollen (1e eeuw v.Chr. – 1e eeuw n.Chr.). Die betreffen vooral details. Dergelijke vondsten tonen dus juist aan dat het Oude Testament, zoals dat in de huidige Bijbels staat, nagenoeg hetzelfde is als de tekst uit de tijd van Jezus en de apostelen.
Bronnen:
http://toddcwood.blogspot.nl/2016/09/a-spectacular-scientific-reading-of.html
http://advances.sciencemag.org/content/2/9/e1601247.full
Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website van Weet Magazine. Het originele artikel is hier te vinden.