Verdwaalde krokodil?

by | aug 6, 2016 | Biologie, Onderwijs

Nijlkrokodillen horen in Afrika, niet in Amerika. Toch doen de reptielen het goed in een staat als Florida, blijkt uit recent onderzoek van Amerikaanse biologen. De wetenschappers onderzochten een viertal krokodillen en concludeerden dat het om Nijlkrokodillen ging. Eén jong exemplaar werd in een portiek van een huis aangetroffen. In het onderzoek geven de onderzoekers aan dat het waarschijnlijk gaat om ontsnapte exemplaren.

nile-crocodile-245013_1280

De Crocodylus niloticus, zoals de officiële naam van de Nijlkrokodil luidt, is niet alleen de grootste van de Afrikaanse krokodilachtigen – het beest kan zes meter worden en 700 kilo wegen –, maar ook een van de gevaarlijkste. Een aanval door een Nijlkrokodil is in driekwart van de gevallen dodelijk. In Afrika vallen daardoor ieder jaar enkele honderden doden.

In Florida leven verschillende soorten krokodilachtigen. Volgens cijfers van de Florida Fish and Wildlife Conservation Commission telt de staat meer dan een miljoen inheemse Amerikaanse alligators en zo’n 500 tot duizend Amerikaanse krokodillen. Daarnaast komen er sinds de jaren zestig vier – en sinds kort dus vijf – andere krokodilachtigen voor. Aanvallen door inheemse krokodilachtigen zijn vrij zeldzaam, hoewel onlangs een tweejarige peuter werd gedood door een alligator toen hij in een meer speelde bij een Walt Disney Resort in Orlando.

Het verschil tussen een krokodil en een alligator is overigens eenvoudig te zien: bij een krokodil zijn de tanden zichtbaar als de smalle bek is gesloten, bij de brede bek van een alligator is dat niet het geval.

Dat de Nijlkrokodil goed in staat is te overleven in de waterrijke Amerikaanse staat, komt volgens de onderzoekers doordat temperatuur en omgeving in Florida goed vergelijkbaar zijn met het oorspronkelijke leefgebied van de Nijlkrokodil. Dat is een opmerkelijke conclusie, want als de beesten zich ook zouden voortplanten, zou dat tot nóg gevaarlijker situaties kunnen leiden.

Bron

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website van Weet Magazine. Het originele artikel is hier te vinden.