Langs de Australische westkust zijn fossiele pootafdrukken ontdekt van ten minste 21 verschillende dinosoorten: de meest diverse verzameling ter wereld.
Paleontologen van de universiteit van Queensland (Australië) hadden het niet makkelijk. Ze moesten op hun hoede zijn voor haaien, krokodillen, en de getijden om ’s werelds meest diverse verzameling dinopootafdrukken te kunnen bestuderen, van zowel planteneters als vleeseters. Er zitten ook sporen bij van een stegosaurus. Het zijn de eerste aanwijzingen dat deze
bekende dino – met z’n platen en stekels – in Australië leefde.
Het gebied waar de dinosporen zijn gevonden, 25 kilometer langs de kust, heet in de volksmond het Jurassic Park van Australië. Wetenschappers dateren de afdrukken echter niet in het Jura, maar in het vroege Krijt, zo’n 127 tot 140 miljoen jaar geleden. Creationistische wetenschappers plaatsen deze dino-pootafdrukken in een andere tijd. De dino’s kunnen op de vlucht zijn geweest voor het opkomende zondvloedwater.
Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A. van, 2017, Versteende dinocollectie, Weet 45: 11.