Vervalser ontmaskerd

by | jun 8, 2019 | Paleontologie

In 1912 werd een opzienbarend fossiel ontdekt in Engeland: de Piltdown-mens. Een schedel met aapachtige én menselijke eigenschappen. Was dit de ultieme missing link? Nee, bleek 40 jaar later. Het was een vervalsing. Na nieuw onderzoek lijkt eindelijk de dader te kunnen worden aangewezen.

In de loop der jaren zijn er verschillende kandidaten naar voren geschoven als de maker van de Piltdown-mens. De ontdekkers, antiquair Charles Dawson en paleontoloog Arthur Smith Woodward, staan bovenaan dat lijstje. Nu, ruim honderd jaar nadat de fossielen werden ‘ontdekt’, lijkt er een definitief antwoord te zijn op de vraag wie de vervalser was. Een onderzoeksteam keek hiervoor onder andere uitgebreid naar de originele fragmenten van de Piltdown-mens. Deze zijn samengesteld uit botfragmenten van een orang-oetan en van twee mensen, waarschijnlijk uit de middeleeuwen. De botten zijn zorgvuldig bewerkt zodat ze ouder lijken. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat dit door één persoon is gedaan. Ze wijzen Dawson aan als de schuldige, omdat hij niet alleen de middelen, maar ook het motief heeft. Hij zou ervan gebaald hebben dat hij na 25 jaar zoeken nog steeds geen groot succes in de wetenschapswereld had geboekt. Toen zijn succesvolle jongere broer een onderscheiding kreeg, zou hij op zoek zijn gegaan naar een andere manier om beroemd te worden.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Nunen, H. van, 2016, Vervalser ontmaskerd, Weet 41: 12.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!