Vloeibaar bloed in oeroude mammoet

by | feb 23, 2018 | Onderwijs, Paleontologie

Russische wetenschappers hebben vloeibaar bloed gevonden in het diepgevroren lichaam van een wolharige vrouwtjesmammoet. Opmerkelijk, aangezien men aanneemt dat het dier 10.000 tot 15.000 jaar geleden is omgekomen. Of wijst de vondst misschien op een jongere leeftijd?

Vloeibaar bloed in mammoetIn 2014 ontdekten Russische wetenschappers iets opmerkelijks op de toendra van de Ljachovski-eilanden, ten noorden van het Siberische vasteland. Ze vonden er de oudste vrouwtjesmammoet die ooit is ontdekt, en dan nog wel met vloeibaar bloed in het lichaam!

Zachte weefsels

De onderzoekers kwamen in bijna heel het mammoetlichaam zachte weefsels tegen die uitzonderlijk goed bewaard zijn gebleven. Alleen van het bovenste deel van het lichaam, de kop en de linker achterpoot resteerde alleen het skelet. Aan de tanden kon men zien dat het gaat om een dier dat 50 tot 60 jaar oud was toen het stierf. „De gevonden stukjes spierweefsel hebben de natuurlijke, rode kleur van vers vlees”, zegt expeditieleider Semyon Grigoriev. Hij legt uit dat de onderkant van de mammoet was diepgevroren in ijs; de bovenkant lag open en bloot op de toendra. „We vonden ook een slurf, die van het lichaam was gescheiden. Die slurf is het slechtst bewaard gebleven.”

Donker bloed

De wetenschappers verzamelden monsters voor onderzoek. Het bloed vonden ze gemakkelijker dan gedacht. „Het is erg donker van kleur. We vonden het in ijsholtes onder de buik. Toen we die holtes met een pikhouweel openbraken, stroomde het bloed eruit”, legt Grigoriev uit. Opmerkelijk is dat de temperatuur tijdens de opgraving 7 tot 10 graden onder nul was. Aangenomen wordt dat het bloed stoffen bevat die de mammoet aanmaakte om zich te beschermen tegen beschadiging door bevriezing. Inmiddels zijn de mammoetmonsters aangekomen in Jakoetsk voor bacterieel onderzoek. Grigoriev: „Het was belangrijk dat we de mammoet in koud weer ontdekten, omdat hij in de zomer of herfst zeker zou gaan smelten. Daardoor zou onbetaalbaar materiaal na ontdooiing verloren kunnen gaan, bijvoorbeeld door wilde dieren.”

Relatief jong

Vloeibaar bloed is nog niet eerder in mammoetlichamen aangetroffen. Wat dat zegt over de leeftijd ervan? Gerekend met de evolutionistische tijdschaal is het dier tien tot vijftienduizend jaar oud; en dat is relatief ‘jong’ te noemen. Maar het aantreffen van vloeibaar bloed past ook prima binnen de tijdschaal van het scheppingsmodel. Daarin wordt het dier vier keer jonger geschat, namelijk ongeveer vierduizend jaar oud.
De vondst van vloeibaar bloed in mammoetlichamen is opmerkelijk, maar je kunt dit dus beter niet aandragen als argument om aan te tonen dat het scheppingsmodel de sterkste papieren heeft.

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website Weet Magazine. Het originele artikel is hier te vinden.