‘Voetballende’ hommels

by | jun 4, 2020 | Biologie, Onderwijs

Hommels kunnen problemen oplossen en van elkaar leren. Dat bleek ook toen wetenschappers de insectjes een heuse ‘voetbaltest’ lieten doen.

07

Het is langer bekend dat insecten als bijen en hommels niet dom zijn. Met behulp van complexe danspatronen kunnen ze bijvoorbeeld hun soortgenoten naar de juiste plek sturen om nectar te halen. Maar biologen van Queen Mary University London wilden weleens weten hoe slim die hommels nu daadwerkelijk zijn. Hiervoor deden ze een voedseltest, die ook bij apen
en vogels wordt gebruikt om hun intelligentie te toetsen. De hommels moesten aan een touwtje trekken om een plastic ‘bloem’ met suikerwater onder een stukje plexiglas vandaan te halen. Ze trainden hommels om dat stapsgewijs te doen. Ongetrainde hommels leerden door toe te kijken hoe ze bij het suikerwater moesten komen, en dat lukte de diertjes uiteindelijk ook. Sommige hommels zijn zelfs zo slim dat ze dat ‘afkijken’ niet eens nodig hebben, zo bleek uit het onderzoek. Van een groep ongetrainde hommels (die dus niet toekeken) wisten er ook een paar bij het maaltje te komen!

De biologen hadden de smaak te pakken. Ze gingen nog een stapje verder met hun onderzoek. Eten verzamelen hoort bij het natuurlijke gedrag van hommels; wat zou er gebeuren als je hommels traint om een kleine bal naar een gemarkeerde plek te rollen? Ook hier gingen de onderzoekers stapsgewijs te werk. Zodra de hommels de bal op de gemarkeerde plek brachten, kregen ze een beloning. Het bleek dat de diertjes dit kunstje van elkaar konden leren, en ze gaven er zelfs hun eigen draai aan: balletjes die op een andere afstand lagen of een andere kleur hadden werden door de nieuwe hommels naar het doel ‘gevoetbald’. Uit dit onderzoek kun je opmaken dat het hebben van kleine hersenen niet meteen een beperking van de intelligentie hoeft te betekenen.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A., 2017, ‘Voetballende’ hommels, Weet 45: 12.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!