Vogelhygiëne

by | mei 15, 2020 | Biologie, Onderwijs

Bij vogels van de reigerfamilie hoopt op hun veren een dun laagje olieachtig slijm op. Om dit te verwijderen, hebben ze op drie plekken veren die uiteenvallen in een poeder dat werkt als talkpoeder, de zogenaamde “poederdonsveren”. De vogels brengen het poeder op hun veren aan om het slijm te absorberen. Daarna wordt die gezamenlijk uit de veren gekamd met een speciale ontworpen nagel die de vorm heeft van een kammetje. De vogels maken vervolgens hun veren waterdicht door olie aan te brengen uit een speciaal ontworpen vetklier bij hun stuit.

Naast dit opmerkelijke veerreinigingsproces hebben veel vogels een verbazingwekkende methode voor het toepassen van een bestrijdingsmiddel om van parasieten af te komen. Honderden vogelsoorten zitten roerloos in de buurt van mierenhopen en laten dan mieren over zich heen kruipen, waarbij die mierenzuur afgeven. Dit zuur verdrijft mijten en het meeste andere ongedierte van de vogels.

Is het aannemelijk te geloven dat deze complexe en onderling afhankelijke hygiënesystemen zich vanzelf konden ontwikkelen? Zelfs in onze gevallen wereld vol ongedierte en parasieten, heeft God mechanismen ter bescherming voorzien.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit de nieuwsbrief van ‘Search for the Truth’. Zie hier voor de website van deze organisatie.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!