Voortplanting bamboe getuigt van recente schepping

by | jan 18, 2022 | 06. Biologie, Ecologie & biodiversiteit

De bamboeboodschap aan de wereld

Voortplanting bamboe getuigt van een recente schepping.

Maar de Engel van de HEERE zei tegen hem: Waarom vraagt u zo naar Mijn Naam? Die is immers Wonderlijk! – Richteren 13:18

Voortplanting bamboe getuigt van recente schepping

Veel planten planten zich simpelweg voort door te klonen. Het duidelijkste voorbeeld van klonen waar je aan kunt denken is de paardenbloem. Mits je heel de hoofdwortel van de paardenbloem uit de grond haalt, kan uit elk stukje van de wortel een nieuwe paardenbloem komen, identiek aan de ouderplant.

De wandelende varen plant zich ook voort door te klonen. Het beweegt zich – langzaam – over het platteland door nieuwe planten te maken. Een nieuwe plant vormt zich daar waar de puntjes van de originele bladeren de grond raken. Elke nieuwe plant is identiek aan de ouderplant.

Bamboe plant zich voort via ondergrondse stengels. De verschillende bamboesoorten worden tussen de 20 en 120 jaar oud. Gedurende de levensduur reproduceren ze enkel door klonen. Vervolgens bloeien ze één keer. Wanneer het voor een bepaalde soort bloeitijd is, zal elk lid van die soort waar ook ter wereld glansrijk bloeien. Elke bloem kan tot wel honderd stuifmeel-producerende meeldraden hebben. Wanneer de zaadjes rijp en verspreid zijn, gaat elk lid van die soort overal ter wereld dood. Op dat moment bestaat de gehele soort enkel uit de verspreide zaadjes.

Voortplanting bamboe

Dit is een briljant getuigenis van een recente schepping van alle bamboes op hetzelfde moment. Had evolutie ze voortgebracht en de kracht van verandering er miljoenen jaren aan gesleuteld, dan zou je verwachten dat alle leden van dezelfde soort niet meer perfect synchroon zouden lopen. Bamboe geeft een sterk getuigenis voor een recente schepping zoals beschreven in Genesis!

Gebed

Heere God in de hemel, ik sta continu versteld van de prachtige variatie van het leven dat U hebt gemaakt. Help me om duidelijker te zien hoe de schepping van U getuigt en daarvan ook zelf te getuigen aan de mensen om mij heen. Dat bid ik in de Naam van Jezus. Amen.

© 2021 Creation Moments. Alle rechten voorbehouden.

Autheur: Paul A. Bartz, Creation Ministries International

Ref: Batten, Mary. 1983. “Sex & plants.” Science Digest, Oct. p. 61. 

Tags: Voortplanting bamboe, recente schepping

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!