Waarom een baby toch kan groeien

by | okt 4, 2017 | Medische wetenschappen, Onderwijs

Denk hier eens over na: een ongeboren kind heeft ander DNA dan de moeder. Maar de moeder heeft een immuunsysteem, dat juist lichaamsvreemde cellen aanvalt en onschadelijk maakt. Hoe kunnen er dan toch kinderen geboren worden?

Bij de bevruchting ontstaat een compleet nieuw mensje: de helft van het genetisch materiaal komt van de vader, de andere helft van de moeder. De cellen van het ongeboren kind zijn dus heel anders dan die van de moeder. En dat wordt door het immuunsysteem opgepikt. Moeders immuunsysteem opent dan de aanval op haar eigen kind!

Gelukkig kan het ongeboren kind ‘in de verdediging gaan’. Vlak voordat het zich innestelt in de baarmoederwand maakt het een speciaal enzym aan dat de werking van moeders afweersysteem onderdrukt. Zo kan het kindje veilig groeien in de buik van zijn moeder.

Dat het immuunsysteem wordt geactiveerd heeft ook nog een ethische bijwerking: de cellen van het kind zijn ‘lichaamsvreemd’ voor de moeder. Dat betekent dat je niet kunt zeggen dat het kind slechts een ‘onderdeel is van de moeder’, waarmee ze mag doen wat ze wil. En daarmee weerleg je dus een belangrijk pro-abortus-argument.

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website van Weet Magazine. Het originele artikel is hier te vinden.