Waarom komeet 67P blijft verbazen

by | nov 19, 2015 | Astronomie & Kosmologie, Scheikunde

Enige tijd geleden was de Europese ruimtevaartorganisatie ESA uitgebreid in het nieuws. Voor het eerst in de geschiedenis is het gelukt om met een ruimtevaartuig op een komeet te landen. Het ging om de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko1.2 Het ruimtevaartuigje Rosetta – dat om de komeet bleef cirkelen – met de lander Philae aan boord legde 6,4 miljard kilometer af om bij de komeet, van 4-6 kilometer doorsnede, uit te komen. Een hele prestatie van de ESA!3 De komeet zelf blijft de onderzoekers verbazen en de resultaten trekken standaardmodellen over de vorming van ons zonnestelsel in twijfel.

Accretiemodel

komeet_67P_churyumov-gerasimenko.wikipedia

Komeet 67P (bron: wikipedia)

67P heeft al vanaf de allereerste resultaten het accretiemodel tegengesproken. Dit model gaat uit van de vorming van het zonnestelsel uit een stofwolk, zo’n 4,5 miljard jaar geleden. Volgens dat model zouden kometen ‘vieze sneeuwballen’ zijn, vooral bestaande uit waterijs en wat stof en puin dat bij de vorming van het zonnestelsel over is gebleven. Komeetinslagen zouden er dan ook voor gezorgd hebben dat er water op aarde is gekomen. Maar het water van 67P (en andere kometen) heeft een hele andere chemische samenstelling. Er zit namelijk veel meer zwaar water (met deuterium, een isotoop van waterstof met een neutron in de kern) in kometen dan in het zeewater op aarde. Dat pleit voor een andere bron. Daarbij blijken kometen minder op een vieze sneeuwbal te lijken dan men vroeger dacht. 67P is namelijk roetzwart!4

Zuurstof

Maar er valt nog meer te vertellen over 67P. Er is namelijk een persbericht uitgegaan van de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie in Leiden.5 Daarin staat dat er, tot verbazing van menig wetenschapper, zuurstof in de gaswolk rond de komeet is gevonden. Misschien denk je wel: ‘Zuurstof? Nou en? Dat hebben we hier op aarde toch ook gewoon?’ Dat klopt, maar hier zijn er planten die water omzetten in zuurstof. Op 67P niet. En omdat zuurstof een zeer reactief goedje is, is het verwonderlijk dat het op een komeet gevonden wordt. Zuurstof reageert namelijk snel tot ozon of water. En als het in contact komt met metalen kunnen die metalen oxideren (roesten). Ook verbranding is een resultaat van een reactie met zuurstof.

ROSINA - met dit apparaat kunnen gassen worden gemeten (bron: esa.int)

ROSINA – met dit apparaat kunnen gassen worden gemeten (bron: esa.int)

De Rosetta is uitgerust met een instrument dat ROSINA is genoemd (Rosetta Orbiter Spectrometer for Ion and Neutral Analysis). Die detecteert de gassen in de wolk van de komeet. Dit apparaatje heeft gemeten dat er ongeveer 4 zuurstofmoleculen zijn per 100 watermoleculen. Dat lijkt niet veel (op aarde zijn er 52 zuurstofmoleculen per watermolecuul in de atmosfeer), maar dit is nog steeds 10 keer te veel, volgens de naturalistische modellen. Het zuurstof zou volgens de modellen er helemaal niet mogen zitten!

Ad-hoc-verklaringen

Dat vinden naturalisten natuurlijk niet leuk. Dus moeten ze op zoek naar ad-hoc-verklaringen, om hun model te redden van de feiten. Een ad-hoc-verklaring is een verklaring die je geeft zonder dat je daar direct bewijs voor hebt, om te voorkomen dat je model wordt ontkracht. Dit gebeurt wel vaker wanneer er nieuwe zaken aan het licht komen.
De astronomen uit Leiden beweren namelijk dat de wolk waaruit de zon ontstond warmer was dan gedacht, of dat het zuurstof beschermd in waterijs opgesloten moest zitten. Hun conclusie spreekt boekdelen: “hoe dan ook, deze ontdekking impliceert dat de chemische modellen van ons vroege zonnestelsel herzien moeten worden.”

Bijbels model

Naturalisten staan keer op keer verbaasd over de feiten, maar hoe zit dat met het Bijbelse model van een recente, zesdaagse schepping? Hoewel er bij mijn weten geen voorspellingen zijn gedaan over de hoeveelheid zuurstof in de atmosfeer van 67P door creationisten is er een logische verklaring denkbaar: die zuurstof was aanwezig sinds de komeet ontstond (mogelijk bij de schepping) en is nu langzaam maar zeker aan het uitdampen en wegreageren.

Voetnoten

  1. of, als je de Engelse spelling volgt, 67P/Churyumov-Gerasimenko
  2. ESA: Touchdown! Rosetta’s Philae landt op komeet 67P
  3. Dat is dezelfde verhouding als dat een darter de roos raakt van een dartbord dat 25 keer verder van de aarde staat dan de maan.
  4. Heugten, G.J.H.A. van, Hoe land je op een komeet? Rosetta: spectaculaire missie met onverwachte resultaten, Weet Magazine 31: 19-21.
  5. Astronomie.nl: Verrassing: komeet 67P bevat zuurstof

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!