Waarom helemaal naar Mars?

by | apr 15, 2020 | Antwoorden voor sceptici, Onderwijs, Vraag-en-antwoord

Vraag

Mensen hebben het erover om op Mars te gaan wonen. Waarom zo ver weg, vraag ik me af, en waarom niet op de maan? Die is dichterbij, en daardoor toch veel beter en goedkoper te bereiken?

Antwoord

Zowel de maan als Mars zijn moeilijk en duur om te bereiken. De meeste kosten zitten in de raket die je nodig hebt om aan de zwaartekracht van de aarde te ontsnappen. Een reis naar Mars is daarom, naar verhouding, niet zo heel veel duurder dan een tripje naar de maan. Daarnaast heeft Mars allerlei voordelen die de maan niet heeft. Zo duurt een dag op Mars 24,5 uur, maar op de maan 27 dagen. Daardoor zijn op de maan de temperatuurverschillen extremer. Verder heeft Mars een (dunne) atmosfeer, die je een beetje beschermt tegen kosmische straling. Ook is Marsgrond geschikter voor het verbouwen van planten. Dat is al gelukt op namaak-Marsgrond. Mars is groter dan de maan, waardoor de zwaartekracht wat hoger is en je minder problemen zult krijgen met de bloeddruk in je hoofd. Anders gezegd: op Mars kwijn je wat langzamer weg dan op de maan.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Wit, J.R. de, 2017, Waarom helemaal naar Mars?, Weet 46: 50.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!