“Waarom is het zo moeilijk om te zeggen dat de evolutietheorie een leugen is?”

by | dec 13, 2018 | Evolutie, Theïstisch evolutionisme vs. creationisme

Op het Wartburg College in Rotterdam (locatie Guido de Brès) vond een bijeenkomst plaats over de spanning tussen het geloof in de schepping en de evolutietheorie (RD 27-11). Prof. Cees Dekker en prof. Marc de Vries debatteerden erover met leerlingen.

Wat ik in het verslag lees, maakt mij bezorgd. Uit een enquête blijkt dat velen worstelen met de vragen rond het onderwerp ”schepping en evolutie”. Dat herken ik. De druk vanuit de groep van theïstische evolutionisten (zoals prof. Dekker) om de evolutietheorie te aanvaarden, neemt de laatste jaren in onze kringen hand over hand toe. Het is daarom van steeds groter belang dat christenen die de evolutietheorie afwijzen een helder geluid laten horen.

Dat geluid is: de evolutietheorie is géén sterke theorie (in tegenstelling tot wat prof. De Vries volgens het verslag zei), maar uiterst zwak. En het is een theorie over iets dat in het verleden heeft plaatsgevonden. Dat betekent dat die natuurwetenschappelijk onbewijsbaar is. Hooguit is ze aannemelijk te maken.

Waarom vinden christen-wetenschappers die nog in de schepping geloven het zo moeilijk om te zeggen dat de evolutietheorie een leugen is? In mijn optiek zijn daar enkele redenen voor, die ik wil vertalen in positieve oproepen:
– Laten wij niet onder de indruk zijn van de massieve evolutiepropaganda.
– Laten wij niet bang zijn om onwetenschappelijk over te komen bij anderen. De vreze des HEEREN is het beginsel van de wijsheid, dus ook van de wetenschap.
– Laten wij onze kennis van Gods karakter (onder de leiding van de Heilige Geest) zoeken te vergroten en dan ontdekken dat de evolutietheorie daarmee in volledige tegenspraak is.

Ten slotte: Het debat over ”schepping contra evolutie” is een geestelijke strijd. Onze jongeren die in deze strijd staan, moeten wij steunen met heldere taal. Voor strijden is moed nodig!

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit het Reformatorisch Dagblad. De volledige bronvermelding luidt: Brummelen, C. van, 2018, Schepping en evolutie, Reformatorisch Dagblad 48 (215): 17.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!