Waarom je binnenoor zo goed hoort

by | jul 16, 2018 | 06. Biologie, Onderwijs

Heb je weleens van het orgaan van Corti gehoord? Het zit in je binnenoor – om precies te zijn: in het slakkenhuis – en lijkt een beetje op een pianoklavier. Het bestaat namelijk uit rijen haarcellen. Al langer is bekend dat deze haarcellen op verschillende frequenties reageren, maar nu blijkt dat ook de manier waarop ze samenwerken ervoor zorgt dat je oren het zo goed doen.

In het orgaan van Corti, dat op een stijf membraan rust (het basilaire membraan), bevinden zich zo’n 30.000 haarcellen. Die zijn opgesteld in rijen van twee: een binnenste en een buitenste rij. Onderzoekers hebben nu meer inzage gekregen in hoe ingenieus deze haarcellen op elkaar inspelen. De buitenste haarcellen fungeren als micromotors die het binnenkomende geluid versterken. De binnenste haarcellen zijn gevoelig, vangen het geluid op en sturen de informatie door naar de hersenen (die weer over ‘software’ beschikken om betekenis aan deze informatie te geven).

Net als bij een piano zijn het niet alleen de toetsen en de hamers die het geluid maken. Het hele instrument is erbij betrokken: het klankbord, de pedalen, de dempers enzovoort. Op eenzelfde manier werken je oren ook. De haarcellen doen hun werk niet solistisch. Wetenschappers ontdekten onlangs dat de manier waarop haarcellen in het orgaan van Corti liggen, de geluidsversterking en -afstemming mogelijk maken. Dat komt doordat de haarcellen in een asymmetrische Y-vorm ten opzichte van elkaar liggen. Hierdoor kunnen ze samenwerken en een hoge geluidsgevoeligheid teweegbrengen.
Niet alleen de haarcellen zelf zorgen er dus voor dat je kunt horen, de hele architectuur in je oor is erop afgestemd. Net als bij een piano: alle onderdelen werken mee om het geluid op te vangen, te versterken en door te sturen naar de hersenen.

Alles werkt mee ten goede. Is daarin niet de hand van de Schepper te zien?

Bronnen:
https://www.masseyeandear.org/news/press-releases/2018/05/spatial-organization-of-cells-in-the-inner-ear-enables-the-sense-and-sensitivity-of-hearing
http://www.pnas.org/content/early/2018/05/09/1720979115.full

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website van Weet Magazine. Het originele artikel is hier te vinden.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!