Waarvoor diende het Antikythera-mechaniek?

by | jul 27, 2019 | Archeologie, Geschiedenis

In 1901 vonden duikers voor de kust van het Griekse eilandje Antikythera een deel van een bronzen mechaniek. Dit mysterieuze apparaat houdt wetenschappers al tientallen jaren bezig. Nieuw onderzoek lijkt te bevestigen wat de meesten al dachten: het is een mechanisme om astronomische verschijnselen te voorspellen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In Weet 3 (juni 2010) stond al eens een beschrijving van het Antikythera-mechaniek, een heuse computer uit de oudheid. Omdat het apparaat zo’n 2000 jaar op de zeebodem heeft gelegen in een scheepswrak is er niet veel meer over dan een klont aan elkaar geroeste tandwielen. Maar die stukken zijn uitgebreid bestudeerd. In de jaren 70 werden ze met röntgenstralen doorgelicht, en vanaf toen kon men redelijke schattingen maken van hoe het mechaniek behoorde te werken. Er zijn zelfs werkende modellen van gebouwd! Met behulp van nieuwe scantechnieken heeft een internationaal wetenschapsteam zo’n 3500 letters geïdentificeerd op de tandwielen. Volgens hen is dit nog maar een kwart van de originele tekst. Hieruit maken ze op dat het mechaniek is gebruikt om de stand van de zon en de maan te voorspellen, en zelfs de kleur van zons- en maansverduisteringen. Een van de onderzoekers denkt dat het Antikythera-mechaniek werd gebruikt om mensen te laten leren over het heelal. Het team hoopt dat nieuw archeologisch onderzoek van het scheepswrak meer details naar boven haalt.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Nunen, H. van, 2016, Waarvoor diende het Antikythera-mechaniek?, Weet 41: 7.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!