Wanneer komt de natuur terug?

by | nov 25, 2019 | Ecologie & biodiversiteit

Vraag

Er is wereldwijd veel zorg over het verdwijnen van bossen en dieren. Hoe lang duurt het voordat de natuur de overhand krijgt op plekken die bijvoorbeeld door een aardbeving of oorlog zijn verwoest?

Antwoord

De natuur heeft een sterk herstellend vermogen. Na natuurrampen zie je dat binnen zeer korte tijd allerlei dieren weer terugkeren. Een mooi voorbeeld daarvan is Mount St. Helens. Na de uitbarsting van deze vulkaan in 1980 voorspelden ecologen dat het honderden jaren zou duren voordat de natuur enigszins hersteld zou zijn. Maar na slechts een paar jaar keerden dieren en planten in het rampgebied terug. De mens lijkt altijd ‘in strijd’ te zijn met de natuur. Als je huizen en wegen niet onderhoudt kunnen ze, afhankelijk van het klimaat, heel snel overwoekerd raken. In gebieden waar geen mensen (meer) zijn heeft de natuur dus als het ware vrij spel.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A., 2016, Wanneer komt de natuur terug?, Weet 39: 48.