Waren er seizoenen in het paradijs?

by | nov 27, 2020 | Antwoorden voor sceptici, Onderwijs, Vraag-en-antwoord

Vraag

In Genesis 1:14 zegt God dat de lichten aan het hemelgewelf de dag van de nacht van elkaar scheiden. Volgens de NBV-vertaling geven de lichten ook de seizoenen, de dagen en de jaren aan. Maar… waren er in de tuin van Eden (vóór de zondeval) dan ook al seizoenen? Of was het toen altijd zomer?

Antwoord

De meningen hierover zijn verdeeld. Seizoenen worden veroorzaakt doordat de draaiingsas van de aarde niet loodrecht staat op het baanvlak (dat is het vlak waarin de aarde om de zon draait). In onze zomer krijgt het noordelijk halfrond meer licht, en in de winter het zuidelijk halfrond. Zo ontstaan zomer en winter. Sommigen denken dat de aardas schuin is komen te staan door de zondvloed, bijvoorbeeld door een meteorietinslag of vulkanische activiteit. Maar dat hoeft natuurlijk niet. De aardas kon ook daarvoor al schuin hebben gestaan. Overigens is het wel goed om nog even naar de NBV-vertaling te kijken. Dat er in Genesis 1:14 ‘seizoenen’ staat, is namelijk niet helemaal juist. In de Hebreeuwse grondtekst staan eigenlijk twee woorden. Andere vertalingen geven dit wel goed weer. Het ene woord is dat de zon, maan en sterren dienen tot ‘teken’, en het andere tot ‘gezette tijden’. Dit laatste, ‘gezette tijden’, is de vertaling van het Hebreeuwse woord mo’ed (enkelvoud). Dat kan inderdaad
‘seizoen’ betekenen, maar het kan ook slaan op de hoogtijdagen. In Leviticus 23 staan verschillende feesten – en daar wordt datzelfde woord gebruikt – die de Israëlieten elk jaar moesten vieren. Wanneer die gevierd moesten worden, werd bepaald door de tijd van het jaar (welke maand, en dat hing dan weer af van de zon en de maan). Op basis van deze tekst kun je dus niet vaststellen dat er voor de zondvloed al seizoenen waren. Voor beide valt iets te zeggen.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Wit, J.R. de, Heugten, G.J.H.A. van, 2013, Waren er seizoenen in het paradijs?, Weet 22: 50.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!