Was de oerveer echt van Archaeopteryx?

by | mrt 18, 2019 | Paleontologie

In 1861 werd in Duitsland een enkele fossiele veer ontdekt. Deze werd toegeschreven aan een nieuwe soort: Archaeopteryx, wat ‘oerveer’ betekent. Toen later een fossiele vogel werd gevonden, leek de eigenaar van de veer te zijn ontdekt. Nieuw onderzoek toont aan dat het toch nét even anders ligt.

De fossiele veer die in de buurt van het Duitse Solnhofen werd gevonden, is al anderhalve eeuw onderwerp van discussie. De ontdekkers beschreven dat bij het fossiel de pen van de veer te zien was, maar die is nu niet meer zichtbaar. Ook moderne belichtingstechnieken als röntgen- en UV-spectroscopie laten geen veerschacht zien. En die is nu juist belangrijk om te bepalen met wat voor soort veer je hier te maken hebt.
Een internationaal onderzoeksteam heeft nu met behulp van een nieuwe methode, Laser-Stimulated Fluorescence (LSF), het raadsel opgelost. Een afdruk van de pen is bewaard gebleven, maar die is voor het blote oog niet meer zichtbaar. Maar is daarmee het mysterie wel echt opgelost? Nu de complete veer vergeleken kan worden met andere veren van Archaeopteryx, blijkt dat de veer helemaal niet van Archaeopteryx afkomstig kan zijn. De onderzoekers weten nog niet van welke soort wel. Wellicht een nog onontdekte gevederde dino, speculeren ze. Of toch een andere fossiele vogel? Hoe het ook zij, na ruim 150 jaar is de fossiele veer weer terug bij af.

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website van Weet Magazine. Het originele artikel is hier te vinden.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!