Wat Darwin niet kon weten

by | feb 8, 2016 | Recensie

Van Stichting De Oude Wereld verscheen dvd 4, Duits gesproken, in Nederlandse ondertiteling: Verrassingen van 150 jaar onderzoek (75 min.; oorspr. titel: Was Darwin nicht wissen konnte). De dvd is een lezing van prof. dr. Siegfried Scherer over de resultaten van 150 jaar evolutieonderzoek t/m 2003. Scherer is de medeauteur van het gezaghebbende boek Evolutie – Het nieuwe studieboek. Deze microbioloog van de Technische universiteit München spreekt weloverwogen, deskundig en aangenaam evenwichtig en integer. Hij heeft ook oog voor de wetenschappelijke kwaliteit van Darwin. Scherer stelt dat nu, na 150 jaar evolutionistisch onderzoek de beslissende vragen nog steeds onopgelost zijn: het ontstaan van het leven is volstrekt onbekend, de fossiele gegevens zijn ondanks de enorme aantallen vondsten teleurstellend, macro-evolutie is niet experimenteel bewezen, en de stelling van Pasteur: ‘Leven ontstaat alleen uit leven’, geldt onveranderd.

wat_darwin_niet_kon_weten

“Een goede dvd die veel informatie bevat voor een vriendelijke prijs. Bijzonder aanbevolen voor evolutionisten en creationisten.”

Scherer verwijt Dawkins dat die op een beledigend niveau argumenteert en hij pleit voor een goede dialoog op zakelijker gronden, daarbij beseffend dat niemand volledig objectief kan argumenteren. Boeiend vond ik zijn opsomming van de experimentele zoektocht naar de abiogenese. De wetenschappelijke conclusie van Scherer: ‘We weten het niet!’ Het beschamende is, dat de schoolboeken iets anders leren. In Evolution gaat Scherer nog veel gedetailleerder op deze materie in. Geologisch blijft de ‘Cambrische explosie’ nog altijd een groot raadsel. Ook de fossielen van hominiden worden deskundig, aangenaam van toon en boeiend besproken. De Homo sapiens, H. erectus, H. ergaster, H. heidelbergensis en Neanderthaler waren geen tussenschakels, maar mensen zoals wij, hoewel zeer duidelijk van elkaar onderscheiden. Dat geldt ook vandaag voor verschillende volken, bijv. de Aboriginals. Scherer beschouwt de relatieve ordening van de fossielen in de aardlagen en het gecompliceerder worden van organismen van onder naar boven als het beste argument vóór de evolutietheorie. Toch wijst hij de idee van macro-evolutie af, o.a. omdat het experimentele bewijs ontbreekt en omdat bij mutaties de genetische complexiteit gelijk blijft of afneemt. In lijn met Behe worden de flagellen van o.a. E. coli besproken als een voorbeeld van niet-vereenvoudigbare complexiteit. Scherer benadrukt: van alle moleculaire ‘machines’, zoals o.a. de flagellen, ATP-ase, ribosomen, DNA-polymerase, weten we niet hoe die ontstaan zouden kunnen zijn. Het hele leven is uit niet-vereenvoudigbare complexe structuren opgebouwd. Macro-evolutie is daarom een constructieprobleem. Er is informatie nodig om het te laten functioneren. Scherer besluit met het citeren uit publicaties van een aantal vertwijfelde evolutiebiologen en hij besluit: ‘Dit is de complete faillietverklaring van de huidige causale evolutietheorie.’ Er is geen theoretische reden voor macro-evolutie en het empirische bewijs ontbreekt. Daarbij is de abiogenese na zeer veel onderzoek één groot mysterie. Ten slotte beschouwt Scherer Darwin. Sinds Darwin heeft onze biologische en biochemische kennis een onvoorstelbare vlucht genomen. Onze biologische kennis verdubbelt zich elke twee jaar. Darwin heeft vermoed, dat de tijd meer gegevens zou opleveren en van daaruit meer duidelijkheid. Die hoop is ijdel gebleken. De uiterst complexe gegevens spreken niet voor zichzelf. De onenigheid over het ontstaan van het leven is niet in de eerste plaats een wetenschappelijk probleem. We moeten er altijd een of ander geloof aan ten grondslag leggen.

Een goede dvd die veel informatie bevat voor een vriendelijke prijs. Bijzonder aanbevolen voor evolutionisten en creationisten.

Deze dvd wordt in onze webshop te koop aangeboden.

Dit artikel is met toestemming van de auteur overgenomen uit Ellips. De volledige bronvermelding luidt: Bos, H., 2010, Wat Darwin niet kon weten, Ellips 35 (295): 47.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!