Wat is de Pilatusweek?

by | apr 10, 2020 | Antropologie, Geschiedenis, Onderwijs

Vraag

In de visserij kennen we de ‘Pilatusweek’. Dat is de week voorafgaand aan Goede Vrijdag en Pasen. Deze week is berucht. Het is de week waarin meer dan anders brokken worden gemaakt tijdens het vissen, bijvoorbeeld door slecht weer. Wat is daar de oorzaak van, en waar komt de naam vandaan?

Antwoord

Zou het werkelijk zo zijn dat juist in die week er meer ongemak plaatsvindt? Wat stormen betreft in ieder geval niet. Er komen dan ook niet significant meer meldingen van ongelukken op zee binnen bij de meldpunten. Misschien is het wel zo dat allerlei kleinere ongemakken aan boord gebeuren omdat vissers er al een beetje op beducht zijn. Maar wat heeft Pilatus ermee te maken? Het gaat hier over Pontius Pilatus uit de Bijbel. Over het leven van Pilatus is niet zo veel bekend. Daarom zijn er allerlei legenden ontstaan rond zijn leven en sterven. En hier, in deze legendes, kan de link naar de Pilatusweek liggen.

Want toen Pilatus’ lichaam na zijn dood in het water zou zijn gesmeten (waar precies verschilt per legende) weigerden boze geesten het lichaam te accepteren. Dat lieten ze merken door hevige stormen met zwaar onweer en bliksem te veroorzaken. Dit soort menselijke fantasieën kunnen eeuwenlang doorwerken. En als er een voedingsbodem voor is, kan dat leiden tot bijgeloof. Dat gebeurt bijvoorbeeld waar hevig noodweer van grote invloed is. En dat is bij uitstek in de visserij zo.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Wit, J.R. de, 2017, Wat is de Pilatusweek?, Weet 46: 49.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!