Diamanten worden diep onder de aardkorst gevormd. Bij vulkaanuitbarstingen kunnen ze dan naar boven komen. Die diamanten bieden soms een glimp van wat er zich heel diep in de aarde afspeelt. En daar blijkt onder andere water te zitten.
Aardwetenschapper Steve Jacobsen van de Northwestern University in Illinois (VS) denkt dat hij het diepste water ooit heeft ontdekt. In een Braziliaanse diamant, die hij en zijn team onderzochten, zitten wat imperfecties. Die zijn ontstaan toen de diamant zich werd gevormd. Daarin vond Jacobsen onder andere sporen van water tussen ingesloten mineralen. „Gebaseerd op de samenstelling van het ingevangen mineraal speculeren we dat de diamant op zo’n 1000 kilometer diepte is gevormd”, zegt Jacobsen. Nooit eerder is er op zo’n grote diepte water aangetroffen. Jacobsen en zijn team kwamen al eerder in het nieuws doordat ze ontdekten dat er veel water in de aardkorst is opgeslagen. „Als dat niet daar beneden was zouden we allemaal kopje-onder gaan”, grapt de aardwetenschapper. „Deze nieuwe vondst impliceert dat de hoeveelheid onderaards water nóg groter is dan voorheen gedacht.” Veel Weet-lezers zullen bij het horen van dit nieuws direct aan de zondvloed denken. Want in Genesis 7 vers 11 staat dat er onderaards water naar boven kwam, waardoor uiteindelijk de hele aarde overstroomde. Dat er water in de aarde zit – en veel ook – is duidelijk. Maar wat je je wel moet beseffen is dat dit water opgesloten zit in mineralen. Dat is dus niet hetzelfde als het zondvloedwater.
Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A., 2017, Water onder de aarde, Weet 43: 9.