We hoeven niet te kiezen tussen onze passie voor de natuur en onze liefde voor God

by | aug 30, 2018 | Nieuwsbrief, Onderwijs

“Te veel jonge mensen verlaten hun geloof in een Schepper of hun passie voor de wetenschap. Dat komt vanwege de manier waarop de evolutiebiologie op scholen wordt onderwezen. Zonder dat ze de onderliggende problemen onderzoeken. (…) Mijn verlangen is om studenten aan te moedigen op de manier zoals ik werd aangemoedigd. Ik wil hun wegen laten zien die leiden tot geloofsopbouw. We hoeven niet te kiezen tussen onze passie voor de natuur en onze liefde voor God.”, dat zegt de jonge entomoloog (insectenkundige) dr. Jeremy Blaschke in een interview met Answers Magazine (september-oktober 2018).

De scholen zijn begonnen

De scholen zijn bijna allemaal weer begonnen. Het academische jaar start ook weer over enkele dagen. Veel leerlingen en studenten hebben het gevoel in een spagaat tussen geloof en wetenschap terecht te komen. Wetenschap en geloof lijken moeilijk te combineren. Als gelovige moet je jezelf maar ver bij de wetenschap vandaan houden, het zou namelijk tot ongeloof leiden. Is dat zo? In Romeinen 1 staat dat wij God kunnen kennen uit de natuur, zodat niemand te verontschuldigen is. Gods Woord en Gods Schepping hebben met elkaar te maken. De Schrift vormt het kader waardoor wij naar de werkelijkheid kijken. We hoeven daarom niet te kiezen tussen geloof en wetenschap. Met de Bijbelse bril op zijn geloof en wetenschap met elkaar in overeenstemming. Met een oog vol verwondering tot onze Schepper kijken we naar deze werkelijkheid. Er zijn duizenden wetenschappers die dit in het dagelijks leven doen. Dichtbij Gods Woord leven en op hoog niveau de werkelijkheid onderzoekend. Hoe ga je dan met uitdagingen om en hoe wapen je jezelf ertegen? Onze medewerker stelde hier tien tips op voor studenten als zij het nieuwe studiejaar voor het eerst of opnieuw ingaan.

Basisschool

Basisschoolleerkrachten hoeven niet met de handen in het haar te zitten als zij de kinderen willen laten nadenken over schepping, wetenschap en verwondering. Allereerst is er de eigentijdse methode Wondering the World (www.wonderingtheworld.eu). Daarnaast zijn er verschillende kinderboekjes in omloop die op de meest prangende vragen van de kinderen een antwoord formuleren (zie hier en hier). Voor de slimmeriken uit groep 8 is er ook nog het blad Weet Magazine (www.weet-magazine.nl). En er komt dit jaar nog meer op de markt. Het is belangrijk dat de kinderen een Bijbelse basis gelegd krijgen, daar zullen ze hun hele leven profijt van hebben. Mocht u met vragen rond geloof, wetenschap en apologetiek zitten dan kunt contact met ons opnemen via info@logos.nl

Actie voor de basisschool

In de vorige nieuwsbrief hebben wij al gewezen op de actie die dit schooljaar bij Logos Instituut loopt. We willen namelijk dat alle basisscholen ook wat boeken over de schepping in hun bibliotheek hebben. Daarom riepen wij op om 7,50 over te maken naar IBAN NL53 INGB 0007 6553 73 o.v.v. de naam van de basisschool. Dit bedrag wordt besteed aan verpakkings- en verhandelingskosten. Logos Instituut biedt de scholen dan gratis twee kinderboeken aan (een astronomie en een dinoboek). Er hebben al verschillende mensen gereageerd. Komende dinsdag wordt de eerste lichting van de boeken verzonden. We hebben gekozen voor komende week omdat dan alle schoolregio’s weer zijn begonnen. Doet u mee?

DVD en lesmateriaal voor VO-scholen

Ook scholen voor Voortgezet Onderwijs vergeten wij niet. We willen naar alle christelijke scholen de dvd Is Genesis geschiedenis? sturen. Met dank aan verschillende trouwe sponsors hebben wij het volledige bedrag op kunnen halen. Komende maanden zullen we aan de slag gaan met de ontwikkeling van het materiaal. Wij houden u op de hoogte!

Bidt u mee voor een slagen van deze activiteiten. Zonder Gods hulp hebben wij geen enkele kans van slagen en zal alles voor niets zijn. Aan al deze activiteiten zijn ook kosten verboden. Kent u mensen die dit werk een warm hart toedragen en die dit graag zouden willen ondersteunen? Wilt u ze dan wijzen op ons donatieformulier?

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!