We worden steeds jonger

by | jul 11, 2015 | 06. Biologie

Nu.nl kopte gisteren: Oudste persoon ter wereld gaat steeds vaker dood.1 Hoe kan dit? Zouden we niet juist steeds ouder moeten worden? De gezondheidszorg verbetert immers nog steeds; we kunnen toch steeds meer ziektes genezen? En hoe zit dat met evolutie? Je zou toch verwachten dat we steeds “fitter” zouden worden door evolutie?

Uit de gegevens die Nu.nl presenteert (hieronder weergegeven), blijkt niet alleen dat de oudste persoon steeds vaker dood gaat, maar ook dat de oudste persoon niet ouder wordt sinds Jeanne Calment.2 Zou dit iets te maken kunnen hebben met het feit dat we juist steeds minder fit worden? Zou dit laatste kunnen verklaren dat we ook in de bijbel lezen van mensen die vroeger heel oud werden en geleidelijk aan steeds minder oud worden?

In ieder geval is dit feit goed in lijn met de geschiedenis van de mensheid zoals deze in de bijbel wordt verhaald. Ook komt het overeen met het feit dat de meeste mutaties geen positief, maar juist een negatief effect hebben op onze fitheid: per generatie worden we ongeveer 1% minder fit!

Verder lezen?

Voetnoten

  1. NU.nl/Jerry Vermanen, 10 juli 2015, http://www.nu.nl/weekend/4083533/oudste-persoon-wereld-gaat-steeds-vaker-dood.html
  2. Voor Jeanne Calment werd men minder oud in de moderne tijd. Hierbij moet worden opgemerkt dat veel oude mensen niet zijn opgenomen in de lijst omdat er geen geboorteakte aanwezig was en daarmee hun leeftijd niet verifieerbaar. Vooral verbetering in hygiene en in mindere mater verbeterde zorg heeft bijgedragen dat steeds meer mensen oud worden. Dit effect is terug te zien tot Calment, daarna zien we niemand meer die zo oud wordt. Dat is vooral vreemd, omdat het aantal oude mensen (mensen boven de 110) wel sterk toeneemt. Het zou kunnen dat het effect van betere hygiene en zorg (die tot hogere ouderdom leidt) inmiddels wordt achterhaald door de terugloop in fitheid vanwege ophoping van mutaties in ons DNA.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!