Week van het leven

by | okt 20, 2021 | Abortus, Ethiek, Nieuws

Week van het Leven 2021

van 6 t/m 13 november

Tijdens de Week van het Leven van 2021 wordt aandacht gevraagd voor de positie van ongeboren kinderen én voor betere hulp aan vrouwen die onbedoeld zwanger zijn. Dat dit geen overbodige luxe is blijkt uit de alsmaar stijgende cijfers over abortus in Nederland. Al jaren wordt in de jaarrapportage van de Wet Afbreking Zwangerschap een grafiek getoond met de abortusratio. Dat is het aantal abortussen per duizend levend geboren kinderen. De abortusratio is nog nooit zo hoog geweest als nu. (bron: pagina 12 jaarrapportage Rijksoverheid)

abortusratio

Uitgerekend in de Week van het Leven heeft Rob Jetten (D66) een plenaire vergadering over de afschaffing van de vijf dagen bedenktijd op de agenda laten plaatsen.
Corine Ellemeet (GroenLinks) en Lilianne Ploumen (PvdA) gaan nog een stap verder door in week 49 een plenaire vergadering in te plannen om de abortuspil via de huisarts beschikbaar te krijgen.
Bij een abortus wordt niet alleen het prille leven van een uniek nieuw mens beëindigd maar worden ook vele levens beschadigd. Moeders die spijt krijgen na een abortus en kampen met de gevolgen. Dit komt vaak voor en blijft helaas enorm onderbelicht.
Menig boek is er al verschenen over het onderwerp abortus. Hieronder een aantal boeken die we van harte aanbevelen om in te lezen voor de Week van het Leven.

Onverwachte liefdeOnverwachte Liefde

Heather Gemmen

Heather Gemmen is vijfentwintig jaar, getrouwd en moeder van twee kinderen als zij in haar eigen huis wordt verkracht door een indringer. Een gruwelijke gebeurtenis, die haar leven voorgoed verandert.
In Onverwachte liefde vertelt deze bijzondere vrouw haar aangrijpende verhaal. Over haar twijfels en vertwijfeling. Over de angst die haar leven ging beheersen, zodat ze zich zelfs in haar eigen huis niet meer veilig voelde. Over haar gevoelens van schaamte en schuld. De angst voor hiv-besmetting. De spanning in de relatie met haar man. Maar vooral, over hoe ze het ongewenste kind dat in haar buik groeide ooit zou kunnen liefhebben.
Openhartig en kwetsbaar vertelt Gemmen haar verhaal. Een verhaal dat je emotioneel volledig meeneemt en perspectief laat zien op ongedachte momenten.
(via bibliotheek of tweedehands op Bol.com)

OngeplandOngepland

Abby Johnson

‘Dat wat ik mensen jarenlang verteld heb,
wat ik heb geloofd, uitgedragen en verdedigd, is een leugen.
Wat als ik de waarheid had geweten?
En wat als ik die waarheid aan al deze vrouwen had verteld?’
Abby Johnson, directeur van een kliniek van de prochoice-organisatie Planned Parenthood, zegde in oktober 2009 haar baan op. Dit simpele feit werd landelijk nieuws in Amerika, omdat zij meteen daarna haar toevlucht nam tot de prolifebeweging Coalition for Life.
Waarom maakte Abby zo’n radicale overstap? En hoe reageerde Planned Parenthood op haar plotselinge vertrek?
In dit boek vertelt Abby het volledige verhaal van haar verandering.
Ongepland is een adembenemend relaas over een confrontatie tussen leven en dood, de motieven in beide kampen en de kracht van het gebed. Tegelijk is het de weerslag van een persoonlijke geestelijke verandering.
Abby’s unieke positie als voormalig directeur van een abortuskliniek werpt nieuw licht op een kwestie die politiek zeer gevoelig ligt.
(€ 14,99 Ongepland – Logos Instituut Webshop)
(€ 17,99 DVD Unplanned – Logos Instituut Webshop)

Twee tinten blauwTwee tinten blauw

Karen Kingsburry

Brad Cutler heeft het helemaal voor elkaar. Hij runt een succesvol reclamebureau en staat op het punt te trouwen met Laura, de liefde van zijn leven. Maar één herinnering staat zijn geluk in de weg. Tien jaar geleden verloor hij zijn onschuld met Emma. Toen zij zwanger bleek te zijn, dwong hij haar in een paniekreactie het kind te laten weghalen. Voor hij met Laura in het huwelijksbootje kan stappen, wil hij Emma hiervoor zijn verontschuldigingen aanbieden en verdergaan met zijn leven. Maar hun weerzien heeft grotere gevolgen dan Brad kan vermoeden.
(€ 23,99 KokBoekencentrum | Twee tinten blauw)

Welcome twinsWelcome Twins

Anita Kramer-Post

Josanne is zestien. Ze zit in het examenjaar van de Havo en is van plan dit jaar hard te werken. Als ze contact krijgt met de vrolijke, sociale Max krijgt haar leven plotseling een wending. Josanne wordt voor een onmogelijke keuze geplaatst. Het lijkt zelfs alsof haar enige vriendin haar in de steek laat. Toch is er hulp op een onverwacht moment. Josanne mag verder, maar niet alleen… Mooi meidenboek (vanaf 14+) over een actueel thema.
(€ 14,95 Welcome Twins – Logos Instituut Webshop)

SchuldigSchuldig

Sylvia Bambola

Becky Taylor bevindt zich in een afgesloten herstelkamer van een abortuskliniek als ze een woedende mannenstem hoort en vervolgens geweerschoten en angstkreten. Terwijl ze roerloos achter een gordijn ligt, houdt ze van angst haar adem in. Maar de stilte die volgt, onthuld de verschrikkelijke waarheid: ze is de enige overlevende.
Een aangrijpend verhaal over verraad, pijn en triomf, dat nauwkeurig de waarheid beschrijft van het ‘recht’ om ‘baas in eigen buik’ te zijn.
(via bibliotheek of tweedehands op Bol.com)

Kind van verzoeningKind van verzoening

Francine Rivers

Niets kan het geluk van pedagogiekstudente Dynah Carey nog in de weg staan, lijkt het. Ze is bijna afgestudeerd en staat op het punt om te trouwen met de man van haar leven: Ethan.
Op een avond rijdt een vreemde auto haar langzaam twee keer voorbij. Dynah probeert er geen aandacht aan te schenken, maar haar angstige voorgevoel blijkt gegrond. De bestuurder heeft geen goede bedoelingen. Wat er op die avond gebeurt, zal haar leven voor altijd tekenen.
Ethan probeert Dynah op te vangen, maar hij kan zelf niet goed verwerken wat er is gebeurd. Dynahs wanhoop bereikt een hoogtepunt als blijkt dat er een baby op komst is. Hoe kan God dit alles toelaten? En wat moet ze nu doen? Alleen met Joe, Ethans vriend, kan ze nog open en eerlijk praten.
(€ 23,99 via Een kind van verzoening – 9789029722568 (hertog.nl))

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!