Weer een ringsysteem ontdekt

by | mrt 14, 2017 | Astronomie & Kosmologie, Onderwijs

In nummer 34 van Weet Magazine stond een artikel over een ringsysteem dat gevonden is rond een klein hemellichaam: de centaur Chariklo. Onderzoekers meldden onlangs dat ze nog een ringsysteem hebben gezien. Nu rond de centaur Chiron. Centauren zijn kleine hemellichamen die zich tussen de baan van Jupiter en Neptunus bevinden. Juist omdat ze zo klein zijn, is het moeilijk te verklaren dat er een ringsysteem om zo’n centaur kan zijn, zoals je die ziet bij de planeet Saturnus.

Chiron_met_ring.wikipedia

Chiron heeft een diameter van 233 kilometer, en daarmee iets kleiner dan Chariklo. In hun publicaties laten de onderzoekers met behulp van allerlei data zien dat het waarschijnlijk is dat er ringen om Chiron zijn. Helemaal zeker weten ze het niet. Het kunnen ook straalstromen (jets) zijn die van het oppervlak komen, vergelijkbaar met kometen. Maar als het inderdaad een ringsysteem is, dan zou de diameter 324 kilometer zijn; iets kleiner dan dat van Chariklo (400 kilometer).

Het lijkt erop dat het meer regel dan uitzondering is dat centaurs ringen bevatten. De verklaringen voor het ontstaan en bestaan van zulke ringsystemen lopen uiteen, maar geen van alle is doorslaggevend. Wat duidelijk uit deze vondsten blijkt is dat wetenschappers de gedachte dat centaurs niet zo actief zijn moeten bijstellen.

Weet meer:
Ortiz, J.L. et. al., 2015, Possible ring material around centaur (2060) Chiron, Astronomy & Astrophysics 576 (A18): 1-12.

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website van Weet Magazine. Het originele artikel is hier te vinden.