Welke huidskleur had Noach? (kids)

by | mei 17, 2022 | Kids, Zondvloed

Welke huidskleur had Noach?

Noach was een oude man met een witte baard, toch? Dat is vaak hoe hij er op plaatjes uitziet, maar was dat ook zo? En zijn zonen, Sem, Cham en Jafet, welke kleur huid, haar en ogen hadden ze nu eigenlijk? Welke huidskleur had Noach? De Bijbel zegt hier niets over, maar, misschien kunnen we door de wetenschap iets meer te weten komen?

Als je nu om je heen kijkt zie je mensen in allerlei maten en kleuren. Woont je familie al heel lang in Nederland, dan is de kans groot dat je een lichte kleur huid, haar en ogen hebt. Maar, woon je in India, of Brazilië, dan is je haar waarschijnlijk donkerbruin of zwart, en zijn je ogen en je huid bruin! Komt je familie uit Afrika, dan is je huid nog donkerder, en heb je kroeshaar. En als je familie uit Ierland komt, heb je misschien wel rood haar en groene ogen!

Toch zijn we allemaal kinderen van kinderen van kinderen van kinderen van…. Sem, Cham en Jafet.

Want Noach en zijn familie zijn de enige mensen die de zondvloed hebben overleefd, en daarom zijn alle kinderen die geboren worden familie van hen! Leuk he?

Maar waarom zien we er dan allemaal zo anders uit? Kinderen lijken toch op hun papa en mama? Dus als Noach bruin haar had, dan hadden zijn zonen dat toch ook? Hoe komt het dan dat er ook blonde mensen zijn? Zou dat komen door de vrouwen van Sem, Cham en Jafet? Was de ene blond, had de ander rood haar, en de derde bruin haar…

Nee, zo simpel is het niet, want ook die drie vrouwen komen uit dezelfde familie: het zijn allemaal kinderen van kinderen van kinderen van kinderen van… Adam en Eva. Twee mensen. En toch kunnen we er dus allemaal zo verschillend uitzien! Hoe kan dat?

DNA = bibliotheek

bibliotheek

Dat geheim vinden we in ons DNA, dat is de bibliotheek van ons lichaam, waar alle informatie in staat over hoe ons lichaam in elkaar zit, en ook hoe we eruit zien. Die bibliotheek zit in iedere cel van ons lichaam, en is voor ieder mens een klein beetje anders, omdat de helft van onze papa, en de helft van onze mama komt. Het is alsof papa en mama allebei een hele grote bibliotheek hebben, en de kinderen allemaal iedere keer een kopie van de helft van hun boeken krijgen. Omdat alle kinderen in een gezin niet dezelfde boeken krijgen, zien ze er toch anders uit!

Maar waarom lijken mensen die in hetzelfde land wonen dan toch zoveel op elkaar? Omdat we al heel lang trouwen met mensen die bijna dezelfde bibliotheek hebben.

En weet je hoe dat komt? Onder anderen door het bouwen van de toren van Babel. (Lees maar eens in Genesis 11). De mensen gingen toen samen een toren bouwen om “zich een naam te maken”. Mensen wilden belangrijk en machtig zijn. Samen ben je sterk! Maar, God had hun opdracht gegeven om zich over de hele wereld te verspreiden. Zodat de mensen zich toch zouden verspreiden zoals Hij dat wilde, gaf God al die mensen andere talen. De groepjes mensen die dezelfde taal spraken konden elkaar begrijpen. Het was frustrerend en verwarrend om te proberen met de mensen die andere talen spraken te praten, en daarom verspreiden de mensen zich toen toch over de hele wereld.

Vroeger waren de bibliotheken van papa’s en mama’s nog veel meer verschillend van elkaar, waardoor kinderen ook meer van elkaar konden verschillen (Lees maar eens in Genesis 25:25 en 27:11 hoe verschillend Jakob en Ezau eruit zagen!).Welke huidskleur had Noach

Hoe zagen Noach en zijn vrouw, en hun zonen Sem Cham en Jafet en hun vrouwen eruit? Dat kunnen we niet weten, want bijna alles was mogelijk! Misschien dat Sem rood haar had, Jafet heel donker was en Cham blond!

En had Noach een lange witte baard? Misschien, maar al was hij al 600 jaar oud, hij was nog net zo sterk en gezond als een man van 40. Omdat haren wit worden door ouderdom, is het heel goed mogelijk dat, als Noach een baard had, deze helemaal niet wit was!

Werkje

Werkje welke huidskleur had Noach

Deze woordzoeker staat vol met woorden uit dit artikel. Vind jij de oplossing?

Download hier de woordzoeker als pdf: Woordzoeker

 

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!