Welke vorm had de ark? – De meningen blijven verdeeld over een doos, badkuip of schip

by | sep 9, 2020 | Museum, Onderwijs

De ark van Answers in Genesis ziet er heel anders uit dan de ark die Johan Huibers in Nederland bouwde. Toch is de vorm van het enorme bouwwerk dat in het Amerikaanse attractiepark Ark Encounter staat (zie Weet 41) niet uit de lucht gegrepen. Welke gedachten zitten erachter?

In de Bijbel staat een heel beknopte omschrijving van de ark die Noach moest bouwen. In Genesis 6:14-16 kun je lezen dat de ark 300 el lang moest worden, 50 el breed en 30 el hoog. Het is niet zeker hoe lang deze el was in centimeters. Answers in Genesis heeft bij haar ark gekozen voor een el van 51 centimeter. Op basis van de gegeven afmetingen kom je tot een soort doosvorm: een blok van 153 bij 25,5 bij 15,3 meter. Maar de nieuwe ark in Amerika heeft ook nog een paar andere kenmerken: een groot houten zijl op de boeg (links op de foto) en een soort roer aan de achtersteven. Hoe komen de ontwerpers daarbij?

Ontbrekende details

Een balkvormige ark is behoorlijk stabiel. Toch kun je aan die basisvorm nog veel verbeteren, zodat de ark beter in het water komt te liggen. „We moeten vasthouden aan feiten die duidelijk in de Bijbel staan”, zegt Ken Ham, directeur van Answers in Genesis, „maar toch ook flexibel zijn met modellen die op de Bijbel worden gebaseerd.” Hoewel de maten van de ark dus wel genoemd zijn, ontbreken volgens hem veel details. Het Hebreeuwse woord voor ‘ark’ is tēvāh (תבה). (Dat komt maar in twee situaties in de Bijbel voor: daar waar het gaat over de ark van Noach en over het mandje waarin Mozes als baby in de rivier werd gelegd. Omdat het maar twee keer in de Bijbel voorkomt, kun je weinig zeggen over de betekenis van tēvāh. Had het vaker in de Bijbel gestaan, dan was de betekenis waarschijnlijk duidelijker geweest. Ingenieur Tim Lovett, werkzaam bij het Creation Museum van Answers in Genesis, heeft zich over de vorm van de ark gebogen. Een van de aanwijzingen uit de Bijbel waar hij over nagedacht heeft is het feit dat mensen vroeger heel oud werden. Noach was 600 jaar toen de vloed kwam. Hij had dus heel wat jaren de tijd om ervaring op te doen voor de bouw van zo’n groot schip. De technologie zal toen nog niet zo vergevorderd zijn geweest als nu. Toch zijn er Bijbelse aanwijzingen die aangeven dat men in de tijd voor de zondvloed echt niet dom was. Mensen maakten immers al muziekinstrumenten en voorwerpen van ijzer en koper of brons (Genesis 4:21-22). Lovett bouwde enkele twee meter grote modellen van de blokvormige ark. Hij merkte dat die zijlings in de golven kwamen te liggen. Dat zou de opvarenden een nogal ruwe rit bezorgen. „De ark heeft een relatief lange romp. Dat zou je niet verwachten. Het maakt de ark kwetsbaar. Het is logisch te veronderstellen dat de ark ook is gebouwd voor comfort.” De reis duurde immers lang en er moesten levens gespaard worden.

Scheg en zeil

De ark moest in staat zijn door de golven te klieven; golven mochten er niet vanaf de zijkant tegenaan beuken. Dat kun je op een paar manieren bereiken. Eén manier is door een scheg te maken. Dat is een soort vin aan de achtersteven die ervoor zorgt dat het schip haaks op de golven komt te liggen. Die golven ontstaan door de wind, zie ook in Genesis 8:1. Volgens hem is het dan ook mogelijk dat het stormbestendige ontwerp van de ark werd overgenomen door scheepsbouwers uit de oudheid. Door de Grieken bijvoorbeeld, toen ze hun oorlogsschepen (triremen) bouwden.

Pen-en-gat

Een veelgehoord punt van kritiek op de historiciteit van de ark is dat je geen houten schip kan bouwen met zulke afmetingen. Dat is gebaseerd op de ‘moderne’ scheepsbouwkunst. Een te groot houten schip zou in tweeën breken. Er is echter een techniek waarmee je dat kunt voorkomen, bekend van de oude Grieken. Zij maakten schepen die uit meerdere lagen planken bestonden. Deze planken werden met zogenaamde pen-en-gatverbindingen (zie boven) aan elkaar gemaakt. Hierdoor krijg je een stevige constructie die niet gaat lekken. De houten pennen die de planken bij elkaar houden zetten uit als ze nat worden, waardoor het gat op een natuurlijke manier waterdicht wordt afgesloten. En dan kwam er ook nog een laag waterbestendige pek overheen. Een betere garantie om het water buiten te houden is er niet. De echte ark van Noach is helaas (nog) niet gevonden. Tot die tijd moet je het dus doen met modellen om wat zinnigs over de vorm van de ark te zeggen. Answers in Genesis doet een poging die erg tot de verbeelding spreekt, maar het blijft interpretatie.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A., 2017, Welke vorm had de ark? De meningen blijven verdeeld over een doos, badkuip of schip., Weet 43: 36-37.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!