Wessel Wolff bij de KNRM en het redden van de appendix vermiformis

by | okt 9, 2020 | Onderwijs

De fictieve Wessel Wolff is vrijwilliger bij de KNRM te Scheveningen. KNRM staat voor Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij, volgens Wikipediaeen particuliere stichting voor het verlenen van hulp aan in nood verkerende mensen en schepen langs de Nederlandse kust’.1 De website van de KNRM geeft aan dat de stichting al sinds 1824 bestaat.2 Adri Burghout schreef hierover twee spannende boeken voor tieners.

De hoofdpersoon van de serie is Wessel Wolff. In het dagelijkse leven is hij kaashandelaar en schilder. Als vrijwilliger is hij betrokken bij de KNRM. In de twee delen van deze serie beleeft hij allerlei spannende avonturen die soms maar net goed aflopen. Deze spannende avonturen gaan wij niet verklappen maar raden aan deze boeken zelf te lezen. De titels zijn Raadsels rond de Regulus en Gewetenloze gangsters.

Appendix

Het eerste deel, Raadsels rond de Regulus, bevat geen verwijzing naar onze oergeschiedenis zoals deze weergegeven is in Genesis of naar het ‘schepping of evolutie’-debat. Het tweede deel, Gewetenloze gangsters, bevat géén verwijzing naar onze oergeschiedenis zoals weergegeven in Genesis maar wel een argument dat soms aangehaald wordt in het evolutiedebat, namelijk de functionaliteit van de appendix. De appendix vermiformis is het wormvormige aanhangsel dat in het verlengde van de blinde darm ligt. Lange tijd werd gedacht dat het hier ging om een functieloos orgaan en werd het opgenomen in de lijst met rudimentaire organen en gezien als argument voor gemeenschappelijke afstamming van mensen en de mensapen. Nu blijkt het toch functioneel. Burghout schrijft hierover op bladzijde 57 en 58:

“’Er moet een matroos worden geëvacueerd van een schip dat een eindje uit de kust vaart,’ komt Hugo ertussen. ‘Waarschijnlijk een blindedarm.’ ‘Appendix vermiformis,’ zegt John. ‘Appendix wat?’ vraagt Hugo. ‘Blindedarm in gewone mensentaal,’ grijnst John. ‘Oké, we gaan er dus uit voor een Appendix vermi… en nog wat,’ glimlacht Hugo. ‘Even tellen. We zijn met z’n zessen, er moet er nog eentje komen.’ Hij kijkt op het scherm van zijn smartphone en veegt met zijn wijsvinger over het scherm. ‘Even zien … Bart!’ Zijn woorden zijn nog niet koud of Bart sluipt de kantine binnen. ‘Goedemorgen, al vroeg actie!’ ‘Ja, we gaan eruit voor een Appendix … eh … formivernis,’ probeert Edward. ‘Appendix vermiformis,’ verbetert Bart hem. ‘Ah, jij bent tenminste bekend met dat ding,’ grijnst John. ‘Ja, we kunnen ‘m missen, maar dat wil niet zeggen dat-ie nutteloos is. Het is een toevluchtsoord voor goede bacteriën. Wanneer de darmflora verstoord is, door bijvoorbeeld diarree, kunnen ze vanuit deze veilige haven de darmen opnieuw bevolken,’ legt Bart met een quasi serieus gezicht uit. ‘Genoeg geleuterd,’ zegt Hugo. ‘We gaan de Appendix vermiformis uit!’ De schipper ziet een aantal niet-begrijpende ogen op zich gericht. ‘Bart had het toch over “veilige haven”?’ zegt hij. ‘Jaa, Huug is scherp,’ vindt John.”

Heel goed dat Adri Burghout onze jongeren hier informatie meegeeft over de appendix vermiformis. Dit orgaan vormt geen argument voor menselijke evolutie, in de zin van een gemeenschappelijke afstamming met de mensapen. Het orgaan heeft een functie. Dit gegeven pleit overigens ook niet tegen (universele) gemeenschappelijke afstamming, het neutraliseert het argument slechts.3 Het is mooi dat Burghout dit argument opneemt in een alledaags gesprek in de kantine van de KNRM. Van harte aanbevolen! Het boek is geschikt voor jongeren vanaf 12 jaar.

Dit boek wordt te koop aangeboden in onze webshop.

Adri Burghout heeft nog een ander boek geschreven waarin het scheppingsdebat wordt belicht, ‘Tim & Tor en de grottenleeuw’. Dit deel is hier te koop in onze webshop en een recensie is hier te lezen.

Deze bespreking is onderdeel van het project ‘De basisschool op weg naar 2020’ onder leiding van Jan van Meerten.

Voetnoten

  1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Koninklijke_Nederlandse_Redding_Maatschappij.
  2. https://www.knrm.nl/.
  3. Zie ook het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde: https://www.ntvg.nl/artikelen/nieuws/appendix-geen-overblijfsel-van-de-evolutie. Citaat: “Darwin beweerde dat de appendix een aanwijzing van regressie (involutie) van het caecum is als gevolg van functieverlies. Maar hier heeft de grondlegger van de evolutietheorie zich vergist, aldus Parker.” En de website van Logos Instituut: https://logos.nl/appendix-vermiformis-geen-rudiment-maar-schuilkelder/. Citaat: “Uiteindelijk berust het hele argument van rudimentaire organen op een gebrek aan kennis. Naarmate de medische kennis toeneemt, neemt het aantal rudimentaire organen af.“

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!