Wetenschappers ontdekken dat de aarde meer bosgrond heeft dan gedacht

by | mei 22, 2017 | Biologie, Onderwijs

Uit nieuw satellietonderzoek is gebleken dat de wereld ten minste 9% meer bossen heeft dan tot nog toe werd gedacht. Die bossen gedijen in droge gebieden.1

Een internationaal team van wetenschappers ging aan de slag met satellietbeelden van Google Maps. Ze ontdekten dat er vooral in droge gebieden meer bosgrond is dan uit eerdere schattingen bleek. Zo’n 42% van het landoppervlak van de aarde bestaat uit droge gebieden. Daarin hebben de onderzoekers 467 miljoen hectare ‘droge bossen’ gevonden, die nog niet eerder waren opgemerkt. Daarmee is het oppervlak van bekende droge bossen met 40% gestegen, en de totale hoeveelheid bosgrond ter wereld met 9%.

Het is een goede zaak dat de wetenschappers deze bosgrond hebben ontdekt. Droge bossen zijn namelijk hele gevoelige ecosystemen. Je vindt ze bij zeven van de meer dan 25 ‘biodiversiteitshotspots’ (gebieden met veel verschillende inheemse vaatplanten, die ten minste 70% van hun plantengroei verloren zijn). Deze droge bossen kunnen gemakkelijk ten prooi vallen aan verwoestijning.

De meeste nieuwe droge bossen werden in Afrika en Azië ontdekt, maar ook in Noord- en Zuid-Amerika kom je ze tegen. De lage resolutie van oudere satellieten is de reden dat ze nog niet eerder bekend waren bij wetenschappers. Nu de satellieten die de aarde in kaart brengen steeds krachtiger worden, worden ook de satellietbeelden steeds scherper en gedetailleerder. Welke opzienbarende ontdekkingen staan de mensheid nog meer te wachten?

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website van Weet Magazine. Het originele artikel is hier te vinden.

Voetnoten

  1. https://www.leeds.ac.uk/news/article/4047/discovery_of_hidden_forests_adds_to_global_forest_area.