Wie waren de Habiroe?

by | dec 21, 2019 | Archeologie, Onderwijs

Kleitabletten uit Kanaän maken melding van de ‘Habiroe’, een volk dat het land verwoestte. Die naam is taalkundig gezien heel sterk verwant aan ‘Hebreeën’. Daarom schrijven veel geleerden de kleitabletten toe aan de tijd van de intocht. Maar klopt dat wel?

De Habiroe waren een volk dat plunderend door Kanaän trok. De koningen van de stadstaten hadden er behoorlijk last van. Ze zonden kleitabletten naar de koning van Egypte, in de hoop dat hij hulp zou sturen. Ze staan bekend als de Amarna-brieven. De Egyptische koningen in die tijd waren Amenhotep III en zijn zoon Achnaton. In hun tijd was Amarna de regeringsstad van Egypte. Dat de Habiroe de Hebreeën waren lijkt mooi in het plaatje te passen: de namen lijken op elkaar en de tijdsperiode zou ook overeenkomen, maar je kunt vraagtekens bij deze uitleg zetten. Nadat de Israëlieten uit Egypte vertrokken lieten ze het land in puin achter (het resultaat van de tien plagen). Het zou nog wel een tijd duren voordat Egypte weer op volle sterkte was. Als de Habiroe de Israëlieten waren, zouden de koningen van Kanaän waarschijnlijk niet Egypte om hulp hebben gevraagd. En dan is er nog de vraag wanneer farao Achnaton aan de macht was. Volgens de gebruikelijke tijdsrekening (chronologie) was dat in de 14-de eeuw voor Christus; ongeveer de tijd van de intocht. Sommigen pleiten er echter voor om die conventionele chronologie te herzien. Ze plaatsen de regeerperiode van Amenhotep III en Achnaton bijvoorbeeld in de 8-ste eeuw voor Christus. Volgens hen zijn de Habiroe geen volk, maar een bende huurlingen.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A., 2016, Wie waren de Habiroe?, Weet 39: 10.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!