De wijzen uit het Oosten

by | dec 21, 2023 | 01. Bijbeluitleg, 03. Theologie

De wijzen uit het Oosten

Vraag: “Wat zegt de Bijbel over de drie wijzen uit het Oosten (Magiërs)?”

Drie wijzen?

Antwoord: Men neemt wel aan dat er drie wijzen waren vanwege de drie geschenken die werden gegeven: goud, wierook en mirre (Mattheüs 2:11). Maar de Bijbel zegt niet dat er maar drie wijzen uit het Oosten waren. Het kunnen er veel meer geweest zijn. De traditie zegt dat er drie waren en dat hun namen Gaspar, Melchior en Balthasar waren, maar omdat de Bijbel dit niet zegt, kunnen we niet weten of de traditie accuraat is.

Wijzen uit het oosten

Het is een veel voorkomende misvatting dat de wijzen Jezus in de stal bezochten in de nacht van Zijn geboorte. In feite kwamen de wijzen dagen, maanden of mogelijk zelfs jaren later. Daarom staat er in Mattheüs 2:11 dat de wijzen Jezus bezochten en aanbaden in een huis, niet in de stal.

Uit het Oosten

We weten dat de magiërs wijzen waren uit “het Oosten”, waarschijnlijk Perzië, of het huidige Iran. Dit betekent dat de wijzen uit het Oosten 800 tot 900 kilometer reisden om het Christuskind te zien. Waarschijnlijk kenden de magiërs de geschriften van de profeet Daniël, die in het verleden het hoofd van de hofzieners in Perzië was geweest. Daniël 9:24-27 bevat een profetie die een tijdlijn geeft voor de geboorte van de Messias. De magiërs waren mogelijk ook op de hoogte van de profetie van Bileam (die afkomstig was uit de stad Pethor aan de rivier de Eufraat in de buurt van Perzië) in Numeri 24:17. De profetie van Bileam ging specifiek over de geboorte van de Messias. De profetie van Bileam noemt specifiek een “ster die uit Jakob komt”.

De wijzen uit het Oosten werden naar de Koning van de Joden geleid door een wonderbaarlijke stellaire gebeurtenis, de “Ster van Bethlehem”, die zij “Zijn ster” noemden (Mattheüs 2:2). Ze kwamen naar Jeruzalem en vroegen naar de geboorte van Christus, en ze werden naar Bethlehem geleid (Mattheüs 2:4-8). Zij volgden Gods leiding met vreugde (Mattheüs 2:10). Toen ze in Bethlehem aankwamen, gaven ze Jezus dure geschenken en aanbaden Hem. God waarschuwde hen in een droom om niet naar Herodes terug te keren, dus in weerwil van de koning verlieten zij Judea via een andere route (Mattheüs 2:12).

De magiërs waren dus mannen die 1) Gods Woord lazen en geloofden, 2) Jezus zochten, 3) de waarde van Christus erkenden, 4) zichzelf vernederden om Jezus te aanbidden en 5) God gehoorzaamden in plaats van mensen. Het waren echt wijze mannen!

Bronvermelding
Dit artikel is met toestemming vertaald en overgenomen van Got Questions Ministries. Geraadpleegd op 21 december 2023.

actie logos instituut

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!