‘Wonderboom’ goed voor gezondheid?

by | apr 29, 2019 | Biologie, Voedingswetenschappen

Carrie Waterman, scheikundige van de universiteit van Californië, bestudeerde de gezondheidseffecten van Moringa oleifera. Ze wilde zien of de hype rond deze ‘wonderboom’ op testbare feiten berust en werd aangenaam verrast!

Elk deel van de moringaboom is eetbaar: bladeren, peulen, zaden, bloemen, zelfs de wortel. De bladeren zijn rijk aan vitamine A en C, calcium, zink, ijzer, magnesium en kalium. Moringa oleifera bevat veel antioxidanten en fytochemicaliën – stoffen die van nature in planten voorkomen – waarvan sommige onderzoeken laten zien dat ze chronische ontstekingen kunnen verminderen. ‘De plant heeft zelfs de potentie om zowel ondervoeding als obesitas tegelijkertijd te behandelen’, meldt Phys.org.

Carrie Watermans onderzoek laat zien dat muizen die op een vetrijk dieet werden gezet, aangevuld met moringa, gewicht verloren, een verbeterde glucosetolerantie opbouwden en geen leververvetting ontwikkelden. Dit in tegenstelling tot muizen die hetzelfde vette dieet volgden zonder moringa; die werden dikker en kampten wel met leververvetting.

Watermans collega Peter Havel, gespecialiseerd in voeding en moleculaire biowetenschappen, bedacht een model waarmee hij het effect van moringa op de gezondheid van ratten kon testen; in het bijzonder op de ontwikkeling van diabetes type 2. Zijn studies geven aan dat ratten die moringa aten vijf maanden later suikerziekte kregen dan ratten die dit niet aten. Dat zou (omgerekend) voor mensen een vertraagde diabetesontwikkeling betekenen van 10 tot 15 jaar. „Die vertraging is enorm,” aldus Havel. „Als je diabetes op de leeftijd van 60 in plaats van 45 krijgt, kan dat betekenen dat een niertransplantatie niet nodig is. Vertraagde diabetes kan ook een hartaanval of amputatie voorkomen.”

Er zijn nog meer studies die de gezondheidsclaims rond de moringaboom ondersteunen. Een paar onderzoeken in India lijken erop te wijzen dat moringa de bloedsuiker- en cholesterolspiegel kan verlagen. Daarvan zegt Carrie Waterman dat er meer proeven nodig zijn, maar de eerste signalen zijn hoopvol. Reden genoeg om deze ‘wonderboom’ goed in de gaten te houden.

Bron 1: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0175503
Bron 2: https://www.sciencedaily.com/releases/2010/03/100303082804.htm

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website van Weet Magazine. Het originele artikel is hier te vinden.