Worden sterren geboren?

by | okt 20, 2018 | Astronomie & Kosmologie, Onderwijs

Vraag

Ruimtetelescoop Hubble heeft foto’s gemaakt van gaswolken, zoals de waterstofwolken met kosmisch stof in de Adelaarsnevel (ook wel ‘pilaren van de schepping’ genoemd). Men zegt dat hierin sterren worden geboren. Ook van het uitdoven van sterren zijn foto’s beschikbaar. Hoe moet ik dit zien binnen het jonge-aardescheppingsmodel?

Antwoord

Er zijn twee mogelijke antwoorden. De eerste is dat stervorming vandaag de dag gewoon plaatsvindt. Dit is onwaarschijnlijk, omdat het uit elkaar
gaan van moleculen (dispersie) in een gaswolk veel groter is dan de aantrekkende kracht van de zwaartekracht. Zelfs als er nu sterren op natuurlijke wijze worden gevormd, dan hoeft dat nog niet te betekenen dat alle sterren zo zijn gevormd. Vergelijk het met het leven op aarde: nu worden kinderen op natuurlijke wijze geboren, maar de eerste mensen werden geschapen. Dat was een heel ander proces. Hetzelfde geldt voor dieren en planten.

De tweede, waarschijnlijkere uitleg is dat de Hubbletelescoop geen vormende of stervende sterren ziet (al is dat laatste wel mogelijk: duidelijk is dat sterren opgebrand kunnen raken). De telescoop laat dan sterren zien die zich in of achter de wolk bevinden. Door beweging in die wolk worden
de sterren die erachter zitten dan helderder of minder helder, of komen zelfs ineens tevoorschijn. Het enige wat men namelijk waarneemt zijn sterren die van helderheid veranderen. Dat er dan nieuwe sterren ontstaan is een interpretatie.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A., 2015, Worden sterren geboren?, Weet 36: 46.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!