Wordt deodorant in de Bijbel genoemd?

by | aug 17, 2016 | Archeologie, Geschiedenis, Onderwijs, Theologie

Nefertiti_30-01-2006.wikipedia

“Een soortgelijke vermelding vinden we bij de Egyptische Nefertiti, de vrouw van farao Echnaton (1350 v.C.).”

In de Bijbel lezen we in Hooglied 1:13 “Een bundel mirre is mijn liefste dat tussen mijn borsten rust”. Om de nare luchtjes van het zweten te verbergen, gebruikte men in de oudheid geurkegels of poreuze kruikjes met daarin mirreolie of andere fris ruikende parfumerieën. Wat de dame in dit vers dan ook bedoelt is dat ze haar geliefde vergelijkt met een kruikje waarin deze mirreolie zich bevindt en door de warmte van haar borsten het over haar lichaam verspreidt. We kunnen dit zien als een soort deodorant uit de oudheid tegen het zweten.

Een soortgelijke vermelding vinden we bij de Egyptische Nefertiti, de vrouw van farao Echnaton (1350 v.C.) die haar gasten een zalfkegel op hun hoofd of borst liet dragen, gevuld met een mengsel van mirrehars en andere geurende kruiden. Door de lichaamswarmte druppelde deze over de lichamen, waardoor de gasten heerlijk roken. Verschillende van deze kegels zijn later door archeologen teruggevonden.

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website ‘Aantekeningen bij de Bijbel’. Het originele artikel is hier te vinden.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!