‘Yes! Papa gaat trouwen’ en de noodzaak van kleding:

by | mei 3, 2021 | Onderwijs

“Fenna hapte naar lucht toen iets of iemand met kracht tegen haar rug kwam. De sultana waar ze met tegenzin een volgende hap van wilde nemen, vloog uit haar handen en belandde in stukjes op de vloer. ‘Hallo, heb jij geen ogen gekregen of zo?’ foeterde Rosalie. Fenna hief haar hand op, ten teken dat Rosalie haar mond moest houden, maar haar beste vriendin ging gewoon door ‘Nu heeft Fenna voor de rest van haar leven rugproblemen én ze kan niet eens haar koekje opeten. Allemaal jouw schuld.'”

Mirjam Schippers heeft weer een leuk boek met een interessant thema geschreven. De titel is ‘Yes! Papa gaat trouwen’. Het boek is een vervolg op ‘Help! Mam is verliefd’. Het laatstgenoemde boek heb ik hier kort besproken.1 Twee gezinnen vormen de hoofdpersonages in het boek. De moeder van het ene gezin is weduwe en de vader van het ander gezin is weduwnaar. Ze komen elkaar tegen op Bijbelstudie en besluiten ze samen verder te gaan. Voor de kinderen is dat wel even wennen, maar het gaat verrassend goed. Naomi en Julian (zo heten de ouders) besluiten om te trouwen en de kinderen hebben erg veel zin in de bruiloft. Het boek gaat over verhuizen en de (voorbereidingen op) de bruiloft. Schippers kan goed schrijven en er gebeuren allerlei zaken die ik in deze bespreking niet zal verklappen. Het boek is dit jaar (2021) verschenen bij De Banier en beslist de moeite van het lezen waard.

Kleren en de zondeval

Op een dag krijgt Fenna (een van de meisjes) met haar klas een kledingworkshop. De workshopleidster is een christin en verwijst aan het begin van haar workshop naar de vroegste geschiedenis. Mirjam Schippers schrijft op bladzijde 197:

“In de Bijbel kun je ook over kleding lezen. De allereerste keer dat het genoemd wordt, is na de zondeval. Adam en Eva bedekten zich met bladeren, maar God maakte toen kleding voor hen, van dierenvellen. Ik vind het altijd heel bijzonder om te lezen dat de mensen, nadat ze gezondigd hadden, toch genade van God kregen. En kleding hoort daar helemaal bij. Tegelijk is kleding ook iets om ons lichaam te bedekken, het verwijst dus naar de zondeval. Die twee dingen moet je, wat mij betreft, altijd in de gaten houden als je kleding gaat kopen. Maar goed… misschien denk je nu wel: kleding is dus eigenlijk een gevolg van de zonde, misschien is het wel fout om me daarmee bezig te houden. Wat denken jullie?”

Daarna denken de leerlingen in de klas verder na over het gebruik van kleding in de Bijbel en hoe dit praktisch toepasbaar is. Heel goed dat de auteur Bijbelse voorbeelden geeft en dit in haar boek verwerkt heeft.

Dit boek wordt ook in onze webshop te koop aangeboden.

Voetnoten

  1. https://logos.nl/help-mam-is-verliefd-en-onze-eerste-voorouders/.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!