Paleontologen meenden altijd dat zacht weefsel onmogelijk kon fossiliseren – hoe zachter, hoe moeilijker – maar steeds vaker moeten ze die mening herzien. Ook nu blijkt dat ‘520 miljoen jaar oude’ hersenen van een geleedpotige gewoon nog zijn gevonden.
In 2012 werd een artikel gepubliceerd over gefossiliseerde hersenen. Dat kon niet, in de optiek van de meeste wetenschappers, dus kwam er veel kritiek. Het zou waarschijnlijk wel een unieke, eenmalige gebeurtenis zijn geweest. Nu heeft Nicholas Strausfeld van de universiteit van Arizona (VS) een nieuw artikel gepubliceerd waaruit blijkt dat fossiele hersenen vaker voorkomen. De fossiele hersenen waarover hij schrijft zijn gevonden bij een geleedpotige. Het diertje draagt de naam Fuxianhuia protensa en zou 520 miljoen jaar oud zijn. Dat de hersenen gefossiliseerd zijn duidt er volgens Strausfeld op dat het beestje snel begraven is in zuurstofarm water. Hij denkt dat deze F. protensa aan zijn eind kwam door een modderlawine, en hij heeft dat dat met experimenten nagebootst.
Snel begraven worden is echter niet het enige wat nodig is om hersenen te bewaren. Het zachte weefsel moet ook de druk van de afzettingslagen kunnen weerstaan. Het brein van geleedpotigen is daar erg geschikt voor, omdat het uit heel dicht weefsel bestaat.
Strausfeld zelf kan trouwens goed omgaan met de kritiek op zijn werk. „Alle mensen, en zeker wetenschappers, nemen dingen aan. Het leuke van wetenschap is om die aannames onderuit te halen.” Kijk, dat is nou een wetenschapper!
Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website van Weet Magazine. Het originele artikel is hier te lezen: https://www.weet-magazine.nl/zachte-hersenen-toch-gefossiliseerd/