Wanneer een Seychellenrietzanger kleverige zaadjes op z’n vleugels krijgt, kan hij niet meer goed vliegen en zelfs verhongeren. Gelukkig schieten z’n soortgenoten hem dan te hulp.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Op het eilandje Cousin in de Indische Oceaan groeit de pisoniaboom, ook wel bekend als ‘vogelvangboom’. Deze heeft kleverige zaden, die aan vogels blijven plakken, waardoor ze beperkt worden in hun vliegen. Als dat bij de seychellenzanger gebeurt, krijgt hij hulp van z’n familieleden. Met gevaar voor eigen leven, de zaden kunnen immers ook aan hun verenpak gaan kleven, plukken ze met hun snavel het kleverige spul van hun soortgenoot. „Dit is een erg bijzondere vorm van sociaal gedrag,” zegt onderzoeker Martijn Hammers van Rijksuniversiteit Groningen. „De redder moet doorhebben dat de ander in gevaar is, maar ook de oorzaak van het gevaar herkennen en de juiste actie ondernemen om het gevaar weg te nemen. Ook loopt hij door het uitvoeren van de reddingsactie mogelijk zelf gevaar. Dat dieren soortgenoten redden uit gevaarlijke situaties zou een indicatie kunnen zijn dat dieren empathie vertonen, maar meer onderzoek is nodig om andere verklaringen uit te kunnen sluiten. We verwachten dat dit gedrag bij meer wilde dieren voorkomt, vooral bij soorten die in familiegroepen leven.”
Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A., 2017, Zangvogels redden elkaar, Weet 45: 7.