Zebra op de ark

by | jan 6, 2020 | Onderwijs, Recensie

“God zei tegen Noach: ‘Bouw een grote boot. Alle dieren moeten mee. Let goed op. Van elk soort komen er twee.’”

Zebra op de ark.

Ark Media doet haar naam eer aan. We hebben nu al verschillende boekjes van hen gezien over de ark van Noach. Dit keer ‘Zebra op de ark’. Een voelboekje voor dreumesen en peuters. Het boekje is geschreven door Su Box en vertaald door Renske Huisman. Het is een boekje van acht pagina’s uitgevoerd in dik karton. Elke pagina bevat licht uitstekend karton zodat de kinderen kunnen voelen. Op de eerste bladzijde is dat bijvoorbeeld aan (de mantel en de baard van) Noach en de plank die hij draagt. Op de tweede bladzijde de hamer en de zaag die op de werktafel liggen en de stenen op de grond.

Bijbelgetrouwe tekst

We lezen in de tekst dat Noach de opdracht van God krijgt om een ark te bouwen en van de dieren er elk twee mee te nemen. Daarom liet Noach ook twee paarden met strepen, de zebra’s, binnen. Toen kwam het water en de aarde werd een grote zee. ‘Zo kon God opnieuw beginnen. Met Noach en de dieren. Maar ook met jou en mij.’ In de tekst staan geen zaken die strijdig zijn met de Schrift. De schrijver geeft aan dat de vloed wereldwijd was, maar dat de (door de neus ademende) landdieren veilig in de ark waren.

Foutief beeld

Dat ligt iets anders als het gaat om de platen. Op bijvoorbeeld de laatste plaat zien we een duif vliegen met een olijftak in de bek en een regenboog terwijl Noach nog met de ark ronddrijft op het water. We zien daar dat terwijl de regen valt een leeuw op het dak zitten, vlinders in de lucht vliegen en allerlei andere dieren over de dekrand heenkijken. Dat brengt onze dreumesen en peuters een verkeerd beeld bij van de zondvloed. De duif kwam pas met een olijftak terug toen het water (al een heel eind) gezakt was en grote delen van de wereld drooglagen (Genesis 8 : 11). De regenboog werd pas, als teken voor Noach en de mensheid, zichtbaar nadat hij met zijn gezin uit de ark ging en een offer bracht. Omdat we onze dreumesen en peuters niet willen opzadelen met foutieve en ongeloofwaardige beelden van de ark en de zondvloed zou ik dit boekje niet aanraden.

Deze bespreking is onderdeel van het project ‘De basisschool op weg naar 2021’ onder leiding van Jan van Meerten.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!