Lang dachten de evolutionisten dat de moderne mens zo’n 200.000 jaar geleden in de Hoorn van Afrika ontstond. Maar nu blijkt dat Homo sapiens al 100.000 jaar eerder Afrika koloniseerde. Is hiermee de evolutietheorie ontkracht?
Menselijke resten uit Jebel Irhoud (Marokko) zijn door wetenschappers gedateerd op 300.000 jaar oud. En dat is opmerkelijk, want ze worden toegeschreven aan moderne mensen, Homo sapiens. Tot nu toe was het oudste Homo sapiens-fossiel 195.000 jaar oud. De vondst in Marokko zet dus de menselijke evolutie op z’n kop. De eerste fossielen en voorwerpen bij Jebel Irhoud werden in de jaren 60 gevonden.
In 2004 is een nieuwe opgraving gestart, waarbij nog meer vondsten werden gedaan. De onderzoekers lieten verschillende dateringsmethoden op de fossielen en vuurstenen voorwerpen los, en kwamen zo tot deze herziene ouderdom.
Evolutionisten passen de vondst als volgt in hun verhaal: ze stellen dat Homo sapiens wellicht in de Hoorn van Afrika is ontstaan uit aapachtige voorouders, maar deze verspreidde zich eerst over het Afrikaanse continent voordat hij naar Europa en Azië trok. Dit houdt volgens hen in dat de moderne mens een hele poos in hetzelfde gebied heeft geleefd met ‘primitievere’ mensachtigen als Homo naledi (recent gedateerd op 250.000 jaar).
Duidelijk is dat de gevonden fossielen in alles op moderne mensen lijken. De paleontologen vonden zelfs sporen die erop wijzen dat deze mensen hun eten kookten. Al met al is het wel opmerkelijk dat ze dan volgens de evolutietheorie pas zo’n 10.000 jaar geleden begonnen met de eerste beschavingen en stedenbouw. Je vraagt je af wat ze in de tussenliggende 290.000 jaar hebben gedaan…
Voor creationisten is deze vondst echter geen probleem. Ze verwachten juist fossielen van volledig ontwikkelde mensen te vinden. Deze mensen zijn na de zondvloed vanuit Babel Afrika ingetrokken, waar ze woonden, leefden en stierven. Eeuwen later werden hun resten gevonden en als ‘primitief’ bestempeld.
Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Nunen, H. van, 2017, Zijn we allemaal Marokkanen?, Weet 46: 8.