Zijn ‘zwarte’ mensen het gevolg van de vloek van Cham?

by | jun 30, 2023 | Antropologie, Apologetiek, Geschiedenis, Historische wetenschappen

Zijn ‘zwarte’ mensen het gevolg van de vloek van Cham?

vloek van cham

Het vorige hoofdstuk 1heeft duidelijk aangetoond dat de donkere huid bij bijvoorbeeld Afrikanen louter een kwestie is van een bepaalde combinatie van overgeërfde factoren. Dit betekent dat deze factoren zelf, hoewel niet in dezelfde combinatie, oorspronkelijk ook aanwezig waren in Adam en Eva.

Cham-theorie

Het idee dat de huidskleur van ‘zwarte’ mensen een gevolg is van een vloek op Cham en zijn afstammelingen wordt nergens in de Bijbel geleerd. Bovendien was het niet Cham die werd vervloekt, maar zijn zoon Kanaän (Gen. 9:18, 25; 10:6), en Kanaäns afstammelingen waren waarschijnlijk middelbruin van huidskleur (Gen. 10:15-19). Verkeerd onderwijs over Cham is gebruikt om slavernij en andere onbijbelse racistische zienswijzen te rechtvaardigen. Traditioneel wordt ervan uitgegaan dat de Afrikaanse naties grotendeels Chamitisch zijn, omdat van de Kushieten (Kush was de zoon van Cham, Gen. 10:6) wordt gedacht dat zij leefden in de omgeving waar op dit moment het land Ethiopië ligt. Genesis doet vermoeden dat de verspreiding langs familielijnen gebeurde, en het kan zijn dat de afstammelingen van Cham gemiddeld donkerder waren dan, laten we zeggen, die van Jafeth. Het kan echter ook net zo goed andersom zijn geweest.

Ras doet er niet toe

Rachab, die wordt genoemd in de genealogie van Jezus in Mattheüs 1, was een Kanaänitische. Deze afstammelinge van Cham moet getrouwd zijn geweest met een Israëliet. Omdat dit een verbintenis was die God goedkeurde, blijkt dat het bepaalde ‘ras’ waaruit zij voortkwam, niet belangrijk is geweest. Het enige wat van belang was, is dat zij vertrouwde op de ware God van Israël. Ruth, een Moabitische, komt ook voor in de genealogie van Christus. Zij beleed haar geloof in de ware God voor haar huwelijk met Boaz (Ruth 1:16). De enige huwelijksverbinding waar God tegen waarschuwt, zijn ‘huwelijken’ tussen mensen van hetzelfde geslacht en huwelijken tussen gelovigen en ongelovigen.2

Meer lezen?

Hoe zijn al de verschillende ‘rassen’ uit Noachs gezin ontstaan?

Hoe bestaat het?

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit het boek: Batten, D., & Mediagroep In Genesis. (2009). Hoe bestaat het! 60 vragen over schepping, evolutie en de Bijbel (3de editie). “Zijn ‘zwarte’ mensen het gevolg van een vloek op Cham?” Bladzijde 287. De Banier.

Dit boek is tevens te koop in onze webshop: https://webshop.logos.nl/winkel/doelgroep/bovenbouw-middelbare-school/hoe-bestaat-het/

Heel verschillend en toch één

Voetnoten

  1. zie https://logos.nl/hoe-zijn-al-de-verschillende-rassen-uit-noachs-gezin-ontstaan/
  2. K. Ham, ‘Inter-racial marriage: is it biblical?’ in: Creation 21/3 (1999), p. 22-25; www. creation.com/article/316.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!